Dimensi Baharu Terengganu Polygon Cycling Team TSG

Majlis memperkenalkan barisan penaja dan pelumba-pelumba Terengganu Polygon Cycling Team(TSG) bagi musim 2022 telah berlangsung di Hotel Primula, Kuala Terengganu pada 11 Januari 2022. Terdahulu Terengganu Polygon Cycling Team dijenamakan sebagai Terengganu Cycling Team dengan akronim berdaftar kepada badan induk berbasikal dunia(UCI) sebagai TSG.

Seiring dengan menjangkaui sedekad penubuhan, pasukan berbasikal bertaraf benua Terengganu Cycling Team(TSG) kini berevolusi untuk dijenamakan sebagai Terengganu Polygon Cycling Team sekaligus membuka lembaran dekad baharu di persada sukan berbasikal antarabangsa. Penjenamaan baru yang masih mengekalkan TSG sebagai akronim berdaftar dengan badan induk berbasikal dunia(UCI) ini juga sekaligus bakal mencipta dimensi baharu di mana tidak hanya mempertaruhkan status pasukan itu sahaja malah nilai jenama yang telah mendapat perhatian di pentas dunia sejak sekian lama.

Polygon sebuah jenama pengeluar basikal milik PT Insera Sena yang beroperasi di Sidoarjo, Jawa Timur, Indonesia menjadi penaja utama musim 2020 buat pasukan Terengganu Cycling Team(TSG) yang kini dijenamakan sebagai Terengganu Polygon Cycling Team.

Polygon sebuah jenama pengeluar basikal milik PT Insera Sena yang beroperasi di Sidoarjo, Jawa Timur, Indonesia menjadi penaja utama musim ini dengan jumlah nilai tajaan RM 9.3 juta memberi penanda aras baharu pasukan berbasikal profesional negeri Terengganu ini. Begitu juga Shimano (Singapore) PTE. LTD yang setia bersama seawal penubuhan pasukan sehingga kini, Terengganu Incorporated Sdn. Bhd, KMI Healthcare, Tourism Terengganu serta lain-lain pihak penaja yang memberi kepercayaan di atas jenama pasukan yang kian kukuh bernilai untuk bersama-sama menembusi pasaran antarabangsa yang mampu dijana bersama Terengganu Polygon Cycling Team.

Menambah prestij buat Terengganu Polygon Cycling Team, jumlah penajaan sebanyak RM 9.3 juta pada musim ini merupakan jumlah terbesar yang pernah diterima dalam sejarah penubuhan pasukan ini sejak 2011. Petunjuk ini memberi gambaran positif nilai pelaburan yang mampu untuk dijana oleh Terengganu Polygon Cycling Team untuk memberi pulangan kepada setiap penaja.

Malah jalinan kerjasama strategik antarabangsa di benua Eurasia bersama Turki sekaligus bakal membuka peluang pelaburan di antara dua negara. Rundingan kerjasama ini bermula setelah jenama pasukan berbasikal negeri ini mula mendapat perhatian antarabangsa setelah meraih podium dalam siri Jelajah Eropah musim lalu.

Untuk permulaan, Turki melalui pemilikan syarikat penerbangan Turkish Airlines memberi kepercayaan selaku rakan strategik Terengganu Polygon Cycling Team bagi meneroka peluang-peluang pelaburan yang mampu dijana oleh kedua-dua negara. Situasi ini meletakkan Terengganu Polygon Cycling Team kini bukan hanya sebuah pasukan berbasikal profesional semata-mata malah mampu untuk dilihat menjadi satu platform pelaburan yang seharusnya diambil peluang dan ruang oleh setiap rakan-rakan penaja untuk berkerjasama.

Begitu juga dengan pelumba-pelumba import musim lalu Metkel Eyob Teweldeberhan, Youcef Reguigui, Jeroen Meijers, Jambaljamts Sainbayar dan Goh Choon Huat masih setia untuk meneruskan kayuhan bersama TSG musim ini. Manakala Artem Ovechkin dari Rusia yang telah mencipta sensasi bersama TSG di pentas Le Tour de Langkawi(LTDL) 2018 dan 2020 telah mengumumkan untuk bersara dari dunia perlumbaan sukan berbasikal. Walaupun sedemikian, TSG juga kini menerima dua pelumba baru iaitu Jamal Hibatullah dari Indonesia dan Anantolii Budiak dari Ukraine untuk memperkemaskan jentera musim ini bersama pelumba-pelumba lain.

Jadual padat menanti TSG seawal musim ini di mana Tour of Sharjah berstatus 2.2 bakal membuka tirai kayuhan sulung TSG musim ini yang dijadualkan berlangsung bermula pada 28 Januari sehingga 1 Februari nanti di UAE. Momentum kayuhan tidak terhenti di situ sahaja di mana pada sepanjang bulan Februari ini sebanyak 6 lagi siri perlumbaan yang perlu diraih podium bagi meraih setiap ruang dan peluang kutipan mata untuk mendahului kedudukan semasa pasukan berbasikal bertaraf benua.

Menambah menarik, TSG juga akan kembali berentap dalam siri Jelajah Eropah pada musim ini dengan penyertaan Grand Prix Alanya, Grand Prix Velo Alanya dan Grand Prix Justiniano Raced di mana ke semua perlumbaan ini berlangsung di Turki. Untuk rekod, pada penyertaan julung kali ke pentas siri Jelajah Eropah pada musim lalu, pelumba TSG Harrif Saleh mencipta sensasi kejuaraan untuk muncul juara sekaligus menjadi pelumba tanah air muncul juara di pentas siri Jelajah Eropah.

Tour du Rwanda berstatus 2.1 yang menjadi sebahagian dari siri Jelajah Afrika dijadualkan pada 20 Februari sehingga 27 Februari menjadi perlumbaan terakhir di awal musim ini sebelum pelumba-pelumba TSG kembali meneruskan program latihan berpusat bagi persediaan ke beberapa lagi siri jelajah yang akan disertai nanti.

TSG yang kini telah sedekad usia sejak penubuhan pada 2011 meletakkan sasaran musim ini untuk terus mengekalkan kejuaraan Jelajah Asia(UCI Asia Tour) buat kali kedua setelah bergelar juara pada musim lalu sekaligus memperbaiki tangga kedudukan dunia untuk meletakkan pasukan dari pantai timur ini sebagai tiga pasukan terbaik benua Jelajah Dunia(UCI World Tour).

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X