Al-Fatihah buat Arwah Syamiru Aiman

Hari ini menjadi satu khabar suram buat peminat-peminat hoki tempatan khususnya peminat-peminat mahupun penggiat sukan hoki di negeri Terengganu ini apabila Syamiru Aiman Bidin yang berusia 27 tahun disahkan telah menghembuskan nafas terakhir pada jam 1148 pagi (12 Januari 2020) di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

Perkembangan bekas pemain pasukan hoki Terengganu Hockey Team(THT) yang banyak mencipta sejarah sejak awal penubuhan pasukan ini telah dimaklumkan dalam satu hantaran status di laman Facebook Persatuan Hoki Negeri Terengganu (facebook.com/TerengganuHT) pada jam 0130 tengah hari yang memaklumkan bahawa arwah Syamiru Aiman Bidin telah menghembuskan nafas terakhir oleh kerana mengidap penyakit kanser. Arwah akan dikebumikan di kampung halaman bertempat di Kampung Kua, Ajil sebaik sahaja selepas waktu solat Asar hari ini.

Persatuan Hoki Negeri Terengganu melalui satu hantaran status di Facebook pada jam 0130 tengah hari bertarikh 12 Januari 2020 memaklumkan bahawa arwah Syamiru Aiman Bidin mengidap penyakit kanser dan telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. Kredit Foto – Facebook.com/TerengganuHT

Sebelum itu pada 29 Disember 2019 yang lepas, PenyuSukan.com mendapat makluman bahawa arwah dalam keadaan lemah dan turut pengsan telah dihantar untuk rawatan ke Hospital Hulu Terengganu, Kuala Berang. Setelah menerima rawatan dan keadaan beransur pulih untuk dibenarkan untuk pulang namun sekali lagi pengsan sebelum terus dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Arwah Syamiru Aiman Bidin yang ditempatkan di katil 2E Wad 5EF Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu sebaik sahaja dipindahkan dari wad Unit Rawatan Rapi (ICU). Kredit Foto – PenyuSukan.com

Pada saingan kempen Piala Razak yang baru melabuh tirai kejohanan pada September lalu, arwah turut pernah bersama membantu pasukan THT sehingga mara tempat ke-3 setelah menewaskan pasukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sebelum itu arwah pertama kali bersama THT untuk saingan Liga Hoki Malaysia adalah pada 2013 sehingga 2016 sering kali beraksi di posisi tengah pasukan. Pada musim 2014, arwah bersama pasukan mencipta sensasi kejohanan dengan meraih kemenangan dalam perlawanan akhir Liga Hoki Malaysia menentang Kelab Hoki Sapura berkeputusan 9 berbalas dua di laman sendiri(Stadium Hoki batu Buruk Kuala Terengganu). Arwah juga turut pernah mewakili Terengganu ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA) di Perlis pada tahun 2014.

Marilah kita bersama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Syamiru Aiman Bidin, semoga arwah ditempatkan dalam kalangan insan beriman. Amin

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X