Hishamuddin Abdul Karim Kembali Terajui PBSNT Sebagai Presiden

Hishamuddin Abdul Karim dilantik sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) berkuat kuasa pada 8 Oktober 2023 bagi mengantikan Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga merupakan Menteri Besar Terengganu. Keputusan itu diputuskan sendiri oleh Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang merujuk pada Statut PBSNT yang memberi kuasa kepada Presiden untuk memilih penganti. Untuk rekod, Hishamuddin Abdul Karim juga merupakan Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu bagi penggal 2023-2027.- Kredit Foto – https://www.facebook.com/profile.php?id=100092671772786

Setelah membuat keputusan mengejut untuk meletakkan jawatan sebagai Timbalan Presiden I Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT) pada 1 Januari 2021 lalu, kini Hishamuddin Abdul Karim kembali untuk menerajui badan induk sukan bola sepak negeri ini sebagai Presiden berkuat kuasa pada 8 Oktober 2023.

Lantikan ini telah disahkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) Kali 1/2023 di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu setelah merujuk kepada Status PBSNT di mana Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar selaku Presiden PBSNT terdahulu mempunyai hak untuk memilih mana-mana individu selaku peneraju badan induk ini.

Perkembangan ini dilihat bakal memberi perubahan besar pada jajaran baharu perkembangan sukan bola sepak sama ada dari peringkat akar umbi yang menjadi tanggungjawab hakiki PBSNT sehingga percaturan pasukan Terengganu FC(TFC) yang diurus sepenuhnya di bawah entiti swasta Terengganu Football Club Sdn. Bhd(TFC Sdn. Bhd.) di mana jawatan selaku Presiden PBSNT juga diberi kuasa sebagai pemegang taruh utama selaku Pengerusi Lembaga Pengarah TFC Sdn. Bhd. Seterusnya sudah pasti beberapa rombakan akan berlaku sama dalam masa terdekat dan sudah pasti tumpuan adalah berarah pada jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) TFC yang kini menjadi perbualan hangat di platform-platform media sosial.

Terdahulu, Hishamuddin Abdul Karim memulakan karier beliau sebagai pemegang taruh bola sepak Terenganu setelah dilantik sebagai Timbalan Presiden I PBSNT pada Ogos 2018 di mana ketika itu juga beliau menjawat jawatan di dalam Kerajaan Negeri Terengganu selaku Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu. Setelah melakukan beberapa penstrukturan di dalam pasukan dan TFC mula selesa sebagai satu jenama pasukan bola sepak yang setanding dengan beberapa pasukan ternama lain, Hishamuddin Abdul Karim membuat kejutan untuk meletakkan jawatan di dalam PBSNT sebelum musim 2021 bermula.

Profil Hishamuddin Abdul Karim yang dikeluarkan sewaktu kempen Pilihanraya Negeri 2023(PRU DUN 15). Kini Hishamuddin Abdul Karim mengalas tanggungjawab lebih besar selaku Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu. Kredit Foto – https://www.facebook.com/ustazhak

Pada satu kenyataan kepada pemberita, rentetan perletakan jawatan itu beliau menyatakan ada pihak menganggap jawatan yang disandang di dalam PBSNT merupakan batu loncatan untuk membina pengaruh politik. Oleh itu Hishamuddin Abdul Karim mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan bagi memberi fokus sepenuhnya tanggungjawab hakiki sebagai wakil rakyat sekaligus memberi peluang kepada mana-mana individu yang lebih layak untuk memegang jawatan itu. Untuk rekod, seperti mana termaktub di dalam statut PBSNT, jawatan Timbalan Presiden I PBSNT merupakan jawatan khas yang boleh dilantik oleh Presiden PBSNT. Manakala jawatan Presiden PBSNT merupakan jawatan yang tidak dipertandingkan kerana dikhaskan kepada sesiapa yang dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu.

Hishamuddin Abdul Karim(tiga dari kiri) selaku Timbalan Presiden I PBSNT ketika itu merupakan individu penting untuk menyakinkan entiti telekomunikasi selaku penaja utama pasukan TFC setelah mementerai kontrak perjanjian penajaan telah berlangsung di di Pejabat Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) pada 31 Oktober 2019. Kredit Foto – Facebook.com/footballclubterengganu

Walaupun kini Hishamuddin Abdul Karim juga mengalas tanggungjawab lebih besar selaku Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu dilihat sebagai individu berkaliber untuk menentukan hala tuju sukan bola sepak negeri ini di mana sewaktu menyandang Timbalan Presiden PBSNT beliau merupakan individu yang membuka pintu kemasukkan penaja-penaja besar kepada pasukan yang baru diswastakan dan juga memainkan peranan penting dalam proses baik bulih Stadium Sultan Zainal Abidin(SSZA) dengan melakukan beberapa rundingan bersama pakar dari luar negara. Malah mungkin banyak lagi perkara-perkara yang tidak dikongsikan secara peribadi kepada PenyuSukan dalam usaha beliau untuk memartabatkan perkembangan sukan dalam negeri Terengganu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X