Piala Malaysia: Dilema Terengganu FC


Rentetan keputusan muktamad penangguhan perlawanan suku akhir Piala Malaysia yang diarahkan oleh Majlis Keselamatan Negara(MKN), Terengganu FC(TFC) kini berada dalam dilema untuk percaturan seterusnya khususnya melibatkan kebajikan pasukan.

Sebahagian besar kontrak pemain-pemain TFC yang akan berakhir pada hujung bulan ini untuk menamat musim sememangnya memberi tekanan besar kepada pasukan dan juga pemain itu sendiri tentang hala tuju masing-masing. Selain itu perancangan pasukan untuk musim hadapan juga tidak dapat dinafikan akan turut terganggu berikutan situasi semasa ini.





Berikutan itu TFC mengesa Liga Bolasepak Malaysia (MFL) dan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) selaku penganjur untuk segera membuat keputusan muktamad sama ada diteruskan atau ditamatkan sepenuhnya. Keputusan ini juga tidak hanya menyelesaikan masalah buat TFC malah lain-lain pasukan masih bersaing dalam Piala Malaysia ini.

Walaubagaimanapun sekiranya keputusan saingan piala berprestij ini dibatalkan, bakal menjadi kelebihan buat TFC yang akan layak secara automatik untuk beraksi dalam Piala AFC musim depan. Untuk rekod, dalam saingan Liga Super terdahulu Terengganu FC berjaya menamatkan kempen Liga Super pada musim ini untuk berada di tangga kedudukan ke-3 liga.

“Keputusan! Penangguhan ini tiada masalah..sebab kita nak teruskan atau sampai bila sebab kalau boleh hendak tau cepat. Sama ada ditangguhkan sampai bila atau pun dibatalkan terus. Sebab itu untuk persiapan pasukan sebab kita ada kontrak sampai hujung bulan ini, senang kita nak release player. Kalau boleh kita hendak teruskan Piala Malaysia tapi atas arahan MKN nak suruh batal, minta MFL buat kenyataan keputusan cepat, senang kita nak release player dan persiapan musim.”, ujar Pengurus Terengganu FC Ahmad Shahrizal Yahaya kepada PenyuSukan.com

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X