Piala Malaysia: Dilema Terengganu FC


Rentetan keputusan muktamad penangguhan perlawanan suku akhir Piala Malaysia yang diarahkan oleh Majlis Keselamatan Negara(MKN), Terengganu FC(TFC) kini berada dalam dilema untuk percaturan seterusnya khususnya melibatkan kebajikan pasukan.

Sebahagian besar kontrak pemain-pemain TFC yang akan berakhir pada hujung bulan ini untuk menamat musim sememangnya memberi tekanan besar kepada pasukan dan juga pemain itu sendiri tentang hala tuju masing-masing. Selain itu perancangan pasukan untuk musim hadapan juga tidak dapat dinafikan akan turut terganggu berikutan situasi semasa ini.

Berikutan itu TFC mengesa Liga Bolasepak Malaysia (MFL) dan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) selaku penganjur untuk segera membuat keputusan muktamad sama ada diteruskan atau ditamatkan sepenuhnya. Keputusan ini juga tidak hanya menyelesaikan masalah buat TFC malah lain-lain pasukan masih bersaing dalam Piala Malaysia ini.

Walaubagaimanapun sekiranya keputusan saingan piala berprestij ini dibatalkan, bakal menjadi kelebihan buat TFC yang akan layak secara automatik untuk beraksi dalam Piala AFC musim depan. Untuk rekod, dalam saingan Liga Super terdahulu Terengganu FC berjaya menamatkan kempen Liga Super pada musim ini untuk berada di tangga kedudukan ke-3 liga.

“Keputusan! Penangguhan ini tiada masalah..sebab kita nak teruskan atau sampai bila sebab kalau boleh hendak tau cepat. Sama ada ditangguhkan sampai bila atau pun dibatalkan terus. Sebab itu untuk persiapan pasukan sebab kita ada kontrak sampai hujung bulan ini, senang kita nak release player. Kalau boleh kita hendak teruskan Piala Malaysia tapi atas arahan MKN nak suruh batal, minta MFL buat kenyataan keputusan cepat, senang kita nak release player dan persiapan musim.”, ujar Pengurus Terengganu FC Ahmad Shahrizal Yahaya kepada PenyuSukan.com

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

june, 2023

02junalldayTi-SAIL CUP PRIX L02/2023

03junalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 3

14junalldayKejohanan Memanah Terbuka PKS UniSZA 2023 Edisi Ke-7

24junalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 4

X