TSG Perolehi Kebenaran Rentas Daerah


Klik untuk lihat video ulasan Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team – https://youtu.be/zXCfMDWJvnk

Komitmen program latihan sukan sepenuh masa oleh pasukan berstatus Pro Benua, Terengganu Cycling Team(TSG)  sewaktu perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan telah memperolehi kebenaran rentas daerah daripada Majlis Keselamatan Negara.

Program latihan pasukan berbasikal elit yang berpangkalan di negeri Terengganu untuk mewakili negara ke pentas dunia sudah pasti perlu diteruskan seperti mana entiti-entiti sukan kebangsaan yang kebanyakkan berpusat di Lembah Klang.  Komitmen setiap hari untuk kayuhan sejauh ratusan kilometer membelah laluan berbukit dalam pelbagai keadaan cuaca berhujan panas malah menempuh banjir merupakan rutin harian yang perlu diselesaikan oleh setiap pelumba.

Walaupun perlu dilakukan di dalam norma baharu namun ianya merupakan cabaran terkini untuk mengekalkan momentum pasukan. Selain perlu menempuhi siri kalendar perlumbaan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI), pelumba-pelumba TSG juga turut terlibat dengan persediaan pasukan ke pentas Sukan SEA Vietnam 2021 dan juga Olimpik Tokyo nanti.

Terkini, TSG juga merupakan pasukan kebangsaan kedua yang telah memperolehi kebenaran dari pihak berwajib untuk berentap di luar negara setelah pasukan badminton beraksi di Kejohanan Badminton Terbuka Thailand Yonex di Bangkok pada Januari lalu. TSG yang dibarisi oleh 9 pelumba berkampung selama 40 hari di Turki bagi menjalani program latihan beraltitud tinggi dan juga menyertai 6 perlumbaan berstatus 1.2 UCI dalam misi untuk memperkukuhkan kedudukan Malaysia di tangga dunia.

Che Ku Izmuddin Che Ku Mahmood telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team(TSG) bermula pada 1 Mac 2019.

“Kita masih lagi mengikut SOP-SOP yang telah digariskan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara(MKN) terutamanya di mana diikutkan situasi semasa ini. Kelulusan dari pihak Polis diRaja Malaysia(PDRM) perlu kita dapat untuk menjalani latihan. Dalam tempoh PKP ini cuma 10km dibenarkan untuk berbasikal dan seorang. Tetapi kita membuat permohonan daripada pihak PDRM untuk merentas daerah dengan kapasiti 10 orang dalam satu masa latihan. Alhamdullilah telah lulus oleh pihak PDRM.”, ujar Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team(TSG) kepada PenyuSukan.com

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X