SEA Games 2019: Anak Jati Terengganu Pertama Rangkul Pingat Sukan Elektronik

Ahmad Ali Huzaifi Abdullah Hazawi yang lebih dikenali sebagai ‘Lexia’ di kalangan komuniti sukan elektronik adalah anak jati Kampung Padang Jambu, Dungun merupakan anak kelahiran negeri Terengganu Darul Iman pertama merangkul pingat di pentas Sukan SEA. Kredit – Facebook.com/esmterengganu

Ahmad Ali Huzaifi Abdullah Hazawi merupakan atlet sukan elektronik (e-Sukan) kelahiran negeri Terengganu yang pertama cipta kejutan meraih pingat di pentas temasya dwi-tahunan sukan SEA iaitu di Sukan SEA Filipina 2019.

Anak muda berusia 18 tahun (Lahir pada 16 Julai 2001) yang juga merupakan anak jati Kampung Padang Jambu, Dungun bersama 5 ahli pasukan lain telah terpilih pertama kali untuk mewakili negara di pentas Sukan SEA bagi berentap dalam acara Mobile Legends: Bang Bang.

Mampu untuk menyumbang pingat gangsa sekaligus menambah kutipan pingat kontijen Malaysia untuk acara sukan yang pertama kali dipertandingkan di pentas Sukan SEA ini sewajarnya harus diberi pujian.

Ahmad Ali Huzaifi Abdullah Hazawi(tiga dari kanan) bersama ahli pasukan Mobile Legends: Bang Bang yang lebih dikenali sebagai ‘Lexia’ merupakan anak kelahiran negeri Terengganu Darul Iman telah merangkul pingat gangsa dalam acara sukan elektronik yang pertama kali dipertandingkan di Sukan SEA Filipina 2019. Kredit – Facebook.com/esmterengganu

Ahmad Ali Huzaifi Abdullah, Abdul Wandi Abdul Kadir, Izme Haqeem Hamsjid, Muhammad Hazeem Onn, Jamil Nurolla dan Mohd Faris Zakaria yang meraih pingat gangsa pertama kali dalam sejarah penganjuran ini terpaksa memberi laluan kepada pasukan tuan rumah untuk mara ke pusingan akhir bertemu Indonesia.

Skuad negara memberi laluan kepada pasukan tuan rumah untuk mara ke pusingan akhir Mobile Legends: Bang Bang. Kredit – https://www2.2019seagames.com/results


Sebelum itu pasukan negara telah bertemu Indonesia dalam pusingan separuh akhir namun tewas untuk menempah tiket ke penentuan pingat emas. Skuad Mobile Legends: Bang Bang Malaysia telah diundi untuk beraksi dalam kumpulan A bersama Vietnam, Singapura, Myanmar dan Cambodia di mana pasukan ini mencatatkan kutipan mata tertinggi dalam kumpulan untuk layak ke pusingan kedua peringkat penentuan.

San Juan Arena yang menjadi venue kejohanan e-Sukan ini di mana pasukan tuan rumah; Filipina muncul juara merangkul pingat emas bagi acara Mobile Legends: Bang Bang ini setelah berjaya menewaskan Indonesia pada perlawanan terakhir berkeputusan 03-02.

Untuk rekod, sebanyak enam pingat emas ditawarkan bagi sukan elektronik meliputi acara Dota 2, Starcraft II, Tekken 7, Hearthstone, Mobile Legends: Bang Bang dan Arena of Valor yang kali pertama dipertandingkan di pentas Sukan SEA.

Ahmad Ali Huzaifi Abdullah Hazawi yang lebih dikenali sebagai ‘Lexia’ di kalangan komuniti sukan elektronik adalah anak jati Kampung Padang Jambu, Dungun. Kredit – https://www2.2019seagames.com/athletes

Ahmad Ali Huzaifi yang lebih dikenali sebagai ‘Lexia’ di kalangan komuniti e-sukan mula menempa nama setelah muncul juara dalam satu kejohanan e-sukan di Kampung Cina, Kuala Terengganu suatu ketika dahulu. Bermula dari situ Lexia kerap menyertai pelbagai kejohanan acara Mobile Legends sehingga ditawarkan kerjaya sebagai pemain profesional sepenuh masa mewakili pasukan Boss Pusher sebelum terpilih untuk mewakili negara ke Sukan SEA Filipina 2019 ini.

Lexia yang beraksi selaku pemain ‘midlanner’ di dalam pasukan merupakan antara pemain midlanner terbaik dalam arena e-Sukan tanah air. Rentetan kejayaan ini, Lexia yang juga merupakan atlet e-sukan Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) sudah pasti memberi kelebihan buat kontijen negeri ini untuk memburu kejayaan sulung di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) di Johor pada tahun hadapan.

Syed Afif Hakimi Tengku Abdillah merupakan pengurus pasukan bagi sukan elektronik kontijen Terengganu yang akan membawa cabaran di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) Johor 2020 nanti. Kredit – Facebook.com/syedafif.hakimi

“Selaku pengurus pasukan SUKMA, sudah tentu ini satu kejutan besar bagi kami dan juga komuniti Esports Malaysia kerana bagi acara Mobile Legends di pentas Sukan SEA Filipina ini tiada sebarang pungutan pingat disasarkan. Satu kebanggaan buat Malaysia dan juga sudah pasti untuk Terengganu di mana secara tidak langsung menaikkan moral atlet-atlet Mobile Legends dalam kem SUKMA ini. Kami amat optimis untuk menyasarkan salah satu kutipan pingat pada SUKMA Johor 2020 nanti. Acara Mobile Legends ini bukanlah acara individu di mana memerlukan kerjasama yang tinggi daripada 5 ahli dalam satu pasukan”; ujar Syed Afif Hakimi Tengku Abdillah selaku pengurus pasukan sukan elektronik bagi temasya SUKMA Johor 2020.

Pada SUKMA Johor 2020 nanti, e-sukan juga turut mencipta sejarah di mana pertama kali dipertandingkan mempertaruhkan kutipan pingat dalam temasya dwi tahunan ini.

Skuad Mobile Legends: Bang Bang Malaysia telah diundi untuk beraksi dalam kumpulan A bersama Vietnam, Singapura, Myanmar dan Cambodia. Kredit – Agensi

SUKAN SEA FILIPINA 2019
KEPUTUSAN MOBILE LEGENDS: BANG BANG
*Melibatkan pasukan Malaysia sahaja

SEPARUH AKHIR
6 Disember 2019 – No. Perlawanan: 217
MALAYSIA vs Indonesia 00-02

PERINGKAT KUMPULAN A
5 Disember 2019 – No. Perlawanan: 153
MALAYSIA vs Singapura 01-01

5 Disember 2019 – No. Perlawanan: 152
MALAYSIA vs Cambodia 02-00

5 Disember 2019 – No. Perlawanan: 101
MALAYSIA vs Vietnam 01-01

 

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X