Esports Terengganu Terima Pusat Latihan Rasmi

Pusat Latihan SUKMA E-Center Terengganu dilengkapi dengan peralatan latihan elektronik terkini bagi mempersiapkan pasukan ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) di Johor nanti.

Setelah sekian lama terpaksa menyewa beberapa premis latihan di sekitar Kuala Terengganu, akhirnya skuad sukan elektronik negeri ini menerima pusat latihan rasmi sendiri dalam usaha memperkukuhkan persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia (SUKMA Johor 2022) nanti.

Pusat latihan yang dijenamakan sebagai Pusat Latihan SUKMA E-Center Terengganu telah dirasmikan oleh Exco Sukan Terengganu YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya, Pengarah Jabatan Belia Sukan Negeri Terengganu Mohd Izwandy Ismail dan beberapa pemegang-pemegang taruh pembangunan sukan yang lain.

Terletak di dalam Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak merupakan lokasi strategik bagi menjalani program latihan sepenuh masa di bawah kendalian Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) selaku pemegang taruh utama program pembangunan sukan di negeri Terengganu.

Presiden eSports Malaysia Terengganu Ahmad Shahrul Nizam Ab Ghani

“Alhamdullilah akhirnya kami memperolehi pusat latihan sendiri tanpa perlu berpindah randah lagi. Pertamanya bangunan ini milik Kompleks Sukan Negeri Terengganu, MSNT membantu dalam perbelanjaan keperluan peralatan latihan dan MSN juga turut memberi peruntukkan tambahan termasuk kos pengubahsuaian pusat latihan ini.”, ujar Presiden eSports Malaysia Terengganu Ahmad Shahrul Nizam Ab Ghani. eSports Malaysia Terengganu juga dikenali sebagai Persatuan Sukan Elektronik Terengganu merupakan badan induk yang mengawal selia sukan elektronik dalam negeri ini.

Pusat Latihan SUKMA E-Center Terengganu telah dirasmikan pada 19 April 2021 mampu untuk memuatkan seramai 30 atlet sukan elektronik.

Sehingga kini sebanyak hampir RM 100 ribu ringgit telah dibelanjakan untuk pusat latihan yang dilengkapi dengan peralatan latihan terkini yang mampu memuatkan sehingga 30 atlet. Selain MSNT, pusat latihan ini juga turut mendapat sokongan peruntukkan dari Majlis Sukan Negara(MSN) bagi kerja-kerja penambahbaikan yang diperlukan dalam usaha untuk memperkukuhkan industri sukan elektronik di negeri ini.

Skuad sukan elektronik ini yang turut bernaung di bawah MSNT telah ditubuhkan sejak 2018 di mana ketika itu sukan ini menjadi sukan demonstrasi yang tidak menawarkan sebarang pungutan pingat di SUKMA Perak 2018. Walaupun belum sempat untuk beraksi di temasya SUKMA Johor 2020 yang tertunda, beberapa kejayaan di pentas antara bangsa dan kebangsaan telah dilakar sekaligus mendominasi penguasaan sukan elektronik di rantau ini.

Untuk rekod, Ahmad Ali Huzaifi Abdullah Hazawi yang lebih dikenali sebagai ‘Lexia’ merupakan atlet persiapan SUKMA negeri ini yang telah berjaya menghadiahkan pingat gangsa buat negara sewaktu temasya Sukan SEA Filipina 2019 yang lalu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X