Piala Tun Abdul Razak: Tai Beng Hai Kemudi Terengganu

Tai Beng Hai dilantik sebagai ketua jurulatih pasukan hoki Terengganu bagi kempen Piala Tun Abdul Razak 2020 Edisi Ke-58

Pasukan hoki Terengganu kembali membuka tirai pasca COVID-19 untuk saingan kempen Kejohanan Piala Tun Abdul Razak 2020 Edisi Ke-58 yang dijadualkan bermula pada 18 hingga 26 September 2020 nanti. Finalis 2018 yang telah dikecewakan oleh Johor pada peringkat separuh akhir musim lalu kini giat membancuh resepi baharu bersama bekas jurulatih kebangsaan; Tai Beng Hai untuk pertama kali membimbing gergasi hoki pantai timur ini.

Ketua jurulatih yang kini berusia 55 tahun bergandingan bersama Nordin Musa selaku pembantu jurulatih tidak mengambil masa yang lama untuk memulakan tugas baru di mana terus melakukan penilaian jentera pasukan. Telah berlangsung selama 3 hari pemilihan pemain berjaya menarik perhatian beberapa bekas pemain kebangsaan yang kini berkelana di ibu kota untuk hadir sendiri ke Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu ini.

Stadium Hoki Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Pada saingan kempen musim ini, Terengganu membariskan pemain anak jati Terengganu sepenuhnya juga turut mempertaruhkan pemain-pemain muda yang kini dalam persediaan ke pentas SUKMA Johor 2020 pada tahun hadapan. Kesempatan serampang dua mata ini diambil oleh pemegang taruh sebagai pendedahan perlawanan memandangkan ketandusan penganjuran hoki berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah.

“Saya berasa bangga dan berbesar hati untuk mewakili Terengganu. Saya daripada KL turun ke Terengganu untuk membuat pemilihan. Saya harap saya boleh buat kembali ke skuad kebangsaan dengan platform Piala Razak ini.”, ulas Faizal Saari yang juga bekas pemain kebangsaan.

Menambah menarik bagi musim ini juga, pasangan adik beradik Faizal Saari bersama Mohd Fitri bin Saari turut akan melengkapkan lagi percaturan Tai Beng Hai untuk misi ke pentas final Piala Razak nanti. Sebelum ini komitmen Faizal Saari yang terikat bersama pasukan kebangsaan membantutkan keinginan untuk berbakti pada pasukan kelahiranya. Pentas Piala Razak ini juga menjadi titik penting buat pemain berusia 29 tahun membuktikan kudratnya masih berbisa setelah disisihkan dari pasukan kebangsaan oleh Roelant Oltmans yang baru ditamatkan kontrak.

Selain pasangan adik beradik, Nik Muhammad Aiman Nik Rozemi, Firhan Ashari, Hazrul Faiz dan Zaimi Mat Deris merupakan di antara beberapa pemain senior kebangsaan bakal menjadi tunjang perkukuhkan pasukan Terengganu nanti. Gandingan mantap ini memberi gambaran awal buat Terengganu untuk memiliki pasukan yang terbaik pada musim ini.

“Untuk pasukan Terengganu pada tahun ini sebenarnya adalah hasil dari program pembangunan yang telah dilakukan 10 tahun lepas di mana kita amat berbangga di mana mereka bermain di peringkat tertinggi. Mereka dapat balik ke negeri Terengganu untuk berbakti pada negeri di mana mereka boleh fokus untuk mencapai target menjadi juara tahun 2020 ini.”, ujar Mohd Rafhan Harun selaku pengurus pasukan bagi musim ini.

“Apa yang saya lihat, pasukan ini banyak pemain. So ada banyak pemain bekas pemain negara, ada pemain pemain dari sekolah sukan nasional Bukit Jalil Bandar Penawar jadi kita gabungkan mereka untuk bermain sebagai satu pasukan untuk Piala Razak ini.”, berkata ketua jurulatih Tai Beng Hai yang turut mengulas kepada PenyuSukan

Penganjuran Kejohanan Piala Tun Abdul Razak yang kini melangkah ke edisi Ke-58 merupakan antara kejohanan hoki tertua di dalam negara yang mempertaruhkan pasukan dari negeri-negeri dalam negara secara tidak langsung menjadi penanda aras terbaik pembangunan hoki buat sesuatu negeri itu.

Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil bakal menjadi venue rasmi kejohanan yang dijadualkan bermula pada 18 hingga 26 September 2020 dengan 15 pasukan lelaki dan 11 pasukan wanita telah mengesahkan penyertaan mereka bagi edisi kali ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X