MSST 2023: MSS Kuala Nerus Juara Ragbi 15s

Majlis Sukan Sekolah Daerah Kuala Nerus(MSD Kuala Nerus) muncul juara Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun pada aksi penentuan bertemu MSD Besut yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.

Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah Negeri Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun 2023 mencipta sensasi penganjuran tersendiri untuk menyaksikan perlawanan penentuan akhir penuh dramatik yang berkeputusan tipis 20-19 untuk menobatkan Majlis Sukan Sekolah Daerah Kuala Nerus(MSSD Kuala Nerus) selaku juara setelah menafikan MSSD Besut yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Kuala Nerus.

Terdahulu, walaupun MSSD Kuala Nerus membuat jatuhan try pertama untuk 5 mata awal ternyata bukan laluan mudah buat MSSD Kuala Nerus untuk bergelar juara setelah dikekang hebat oleh Majlis Sukan Sekolah Daerah Besut(MSSD Besut) yang hadir selaku pasukan pilihan pada kejuaraan kali ini.

MSSD Besut yang mendahului separuh masa pertama dengan dua jatuhan try dan satu tendangan conversion yang berkeputusan 15-12 memberi tekanan buat MSSD Kuala Nerus untuk terus mencari peluang dan ruang pada separuh masa kedua.

Situasi penguasaan padang sepenuhnya yang memihak sepenuhnya kepada MSSD Besut sekali lagi memberi kelebihan tambahan lima mata melalui satu lagi jatuhan try di minit ke-63 meletakkan keputusan semasa 19-12.

Berbaki pada minit-minit akhir permainan, hasil percaturan bijak jentera scrum MSSD Kuala Nerus yang membuat hantaran bola jauh dari sudut padang berjaya diterjemah untuk tambahan 5 mata melalui jatuhan try dan dua mata dari tendangan conversion sekaligus menjadi mata akhir berkeputusan 20-19 untuk dinobatkan selaku juara edisi penganjuran kali ini.

Kemenangan ini sekali gus memberi tiket buat pemain-pemain MSSD Kuala Nerus untuk mewakili Terengganu ke pentas kebangsaan Majlis Sukan Sukan Sekolah Malaysia(MSSM) yang dijadualkan untuk berlangsung pada 24 Ogos nanti di Kota Bharu, Kelantan.

Pengurus pasukan Majlis Sukan Sekolah Daerah Kuala Nerus(MSD Kuala Nerus) Mohd Nazrin Dasir yang ditemui PenyuSukan sejurus MSD Kuala Nerus menjuarai Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun pada aksi bertemu MSD Besut yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.

“Perjalanan pasukan MSSD Kuala Nerus pada tahun ini agak mencabar di mana kami hanya mempunyai tempoh masa yang singkat selama seminggu untuk membentuk pasukan. Namun dengan kejayaan hari ini, syukur Alhamdullilah kami mampu untuk muncul juara bagi edisi kali ini. Kali terakhir kami muncul juara pada edisi 2017 dan pada tahun lalu kami terkandas di peringkat kumpulan.

“Jika dilihat pada perlawanan penentuan ini, awalnya kami mendapat jatuhan try pertama juga kami bolos untuk kali yang pertama sekaligus meruntuhkan semangat dan moral barisan pemain kami. Kami hampir-hampir dinafikan kejuaraan apabila MSSD Besut mendahului tipis sehingga ke babak penghujung perlawanan. Namun, kami bangkit pada minit-minit akhir untuk mendahului pasukan MSSD Besut. Alhamdullilah.

“Seterusnya pada kejohanan MSSM 2023 di Kota Bharu ini nanti kami meletakkan sasaran untuk layak ke pusingan akhir. Oleh kerana kita tidak boleh menafikan keupayaan pasukan dari lain-lain negeri yang membuat persiapan lebih baik dari kami ketika ini.”, berkata pengurus pasukan MSSD Kuala Nerus Mohd Nazrin Dasir.

.

Penolong Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu(Unit Pembangunan Bakat Murid MSST) Amrul Adam Abd Aziz yang ditemui PenyuSukan sejurus MSSD Kuala Nerus menjuarai Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun pada aksi bertemu MSSD Besut yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.

“Alhamdullilah, hari ini kita bersyukur di atas peningkatan kualiti penganjuran dan penyertaan bagi setiap pasukan Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun tahun ini. Penanda aras ini menjadi satu petunjuk terbaik buat kami yang kini dalam persediaan ke pentas kejuaraan Majlis Sukan Sekolah Malaysia(MSSM 2023) di Kota Bharu, Kelantan pada 24 Ogos nanti.

“Kredit harus diberikan kepada barisan pengurusan pasukan dan jurulatih-jurulatih daerah masing-masing di mana saya difahamkan ada di antara mereka membuat persiapan lebih awal untuk melatih setiap pemain yang dihimpunkan dari sekolah-sekolah di dalam daerah mereka. Malah ada di antara pasukan ini turut mengadakan perlawanan persahabatan di luar negeri Terengganu untuk mendapat pendedahan perlawanan yang berkualiti sebelum berentap di kejohanan ini.

Majlis penyampaian hadiah Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun 2023 berlangsung selama tiga bertempat di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu telah disempurnakan oleh Timbalan Presiden Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab(berbaju hitam) bersama Penolong Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu(Unit Pembangunan Bakat Murid MSST) Amrul Adam Abd Aziz(kiri) pada 29 Julai 2023.

“Hari ini kita boleh melihat, sukan ragbi yang sinonim dimainkan oleh sekolah-sekolah berasrama namun kian mendapat tempat di kalangan sekolah-sekolah harian biasa khususnynya yang terletak di luar bandar. Penyertaan pemain-pemain dari sekolah-sekolah mahupun pasukan itu sendiri yang terletak di luar bandar itu juga mampu untuk memberi cabaran sengit kepada beberapa pemain-pemain atau pasukan daerah yang umumnya diketahui sebagai kuasa besar sukan ragbi ini.

“Perkembangan ini dilihat secara positif sejajar dengan dasar Sukan Nadi ABC (Anak Yang Baik Lagi Cerdik) yang telah diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM) pada Mac lalu..”, ujar Penolong Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu(Unit Pembangunan Bakat Murid MSST) Amrul Adam Abd Aziz yang ditemui PenyuSukan sejurus tamat kejohanan.

Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun 2023 berlangsung selama tiga bertempat di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu telah disertai sebanyak 7 pasukan dari setiap majlis sukan daerah di dalam negeri Terengganu kecuali Majlis Sukan Hulu Terengganu(MSSD Hulu Terengganu) yang tidak menghantar pasukan pada edisi penganjuran 2023 ini.

Untuk rekod, sebanyak 15 perlawanan telah berlangsung selama tiga hari penganjuran melibatkan 7 pasukan dari setiap daerah dalam negeri Terengganu kecuali MSSD Hulu Terengganu yang tidak dapat menyertai kejuaraan tahunan pada edisi kali ini. Pada kejuaraan ini juga turut diumumkan Pemain Terbaik Forward milik pemain MSSD Kuala Nerus Putra Mohd Yusra manakala Pemain Terbaik Backline adalah Mohd Syakir dari MSSD Besut.

Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun 2023 berlangsung selama tiga bertempat di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu telah disertai sebanyak 7 pasukan dari setiap majlis sukan daerah di dalam negeri Terengganu kecuali Majlis Sukan Hulu Terengganu(MSSD Hulu Terengganu) yang tidak menghantar pasukan pada edisi penganjuran 2023 ini.


KEPUTUSAN MSST RAGBI 15s 2023

JOHAN: MSD KUALA NERUS
NAIB JOHAN: MSSD BESUT
KETIGA: MSSD SETIU
KETIGA: MSSD KUALA TERENGGANU

 

Majlis Sukan Sekolah Daerah Besut(MSSD Besut) muncul naib johan Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun pada aksi bertemu MSD Kuala Nerus yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.
Majlis Sukan Sekolah Daerah Setiu(MSSD Setiu) raih tempat ke-3 Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.
Majlis Sukan Sekolah Daerah Kuala Terengganu(MSSD Kuala Terengganu) raih tempat ke-3 Kejohanan Ragbi Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Terengganu(MSST) Bawah 18 tahun yang telah berlangsung di Stadium Ragbi Tengku Muhammad Ismail, Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 29 Julai 2023.

 

Keputusan penuh sila lawati : https://lookerstudio.google.com/u/0/reporting/5ef4f6ac-90dc-4eca-a7b8-6be881e1cf37/page/p_90s3k9ya8c

Lihat sepenuhnya – https://youtu.be/-244nnber90

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X