Kejohanan Sukan Elektronik Kebangsaan Bakal Dianjurkan

Pada 12 Disember 2017, Majlis Sukan Negara (MSN) mengiktirafkan sukan elektronik dan satu unit khas akan ditubuhkan diletakkan di bawah Bahagian Atlet Majlis Sukan Negara. Foto Kredit – Facebook.com/apuesportsclub

Rentetan pengumuman oleh Menteri Belia dan Sukan, YB Brig Jen Khairy Jamaluddin tentang pengiktirafan sukan elektronik oleh Majlis Sukan Negara (MSN), satu kejohanan peringkat kebangsaan bakal dianjurkan nanti. Kejohanan tersebut dijangkakan bakal berlansung semperna penganjuran temasya Sukan Malaysia(SUKMA) 2018 di Perak nanti.

Status penganjuran ini telah diumumkan melalui satu kenyataan media yang diterbitkan oleh pihak MSN bertarikh 12 Disember 2017. Selain dari penganjuran sukan elektronik ini, sukan mendaki dan papan selaju turut akan diadakan. Penganjuran sukan ini adalah langkah awal untuk pihak MSN mengenal pasti potensi prospek dalam persedian membentuk pasukan kebangsaan ke peringkat lebih tinggi lagi. Malah Malaysia kini mula mengintai peluang untuk menghantar kontijen sukan elektronik ini ke Sukan Asia 2022 dan Sukan Olimpik 2024 nanti.

Walaubagaimanapun sehingga kini difahamkan sukan ini adalah berstatus sukan demonstrasi di temasya SUKMA 2018 nanti dan tiada sebarang kiraan pungutan pingat kepada setiap kontijen SUKMA 2018 yang bertanding.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

june, 2023

02junalldayTi-SAIL CUP PRIX L02/2023

03junalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 3

14junalldayKejohanan Memanah Terbuka PKS UniSZA 2023 Edisi Ke-7

24junalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 4

X