Hoki: Arul Optimis Sinar Wajah Baharu UniKL

Ketua jurulatih pasukan hoki Universiti Kuala Lumpur (UniKL); Arul Selvaraj membawa cabaran untuk mempertahankan kejuaraan dalam Liga Hoki Malaysia 2019 untuk tahun ke-8 sejak 2012. Kredit Foto - Facebook.com/UNIKL-Hockey-129889753477/
Ketua jurulatih pasukan hoki Universiti Kuala Lumpur (UniKL); Arul Selvaraj membawa cabaran untuk mempertahankan kejuaraan dalam Liga Hoki Malaysia 2019 untuk tahun ke-8 sejak 2012. Kredit Foto – Facebook.com/UNIKL-Hockey-129889753477/

Ketua jurulatih Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Arul Selvaraj amat yakin pasukan ‘berwajah baharunya’ telah bersedia dari segi mental dan fizikal untuk berdepan juara Piala Tan Sri P Alagendra, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam aksi ketiga Liga Hoki Malaysia di Stadium Tengku Abdullah, Bangi, Jumaat ini.

“Ia akan menjadi perlawanan yang berbeza sama sekali berbanding ketika kami tewas 3-0 di tangan TNB dalam pertemuan separuh akhir Piala Tan Sri P Alagendra dua minggu lalu. Semua pemain import kami sudah tiba dan mereka amat berpengalaman,” kata Arul.

“Saya menjangkakan perlawanan ini akan berlangsung seimbang tidak seperti aksi Piala Tan Sri P Alagendra,” tambahnya. “Walaubagaimanapun, TNB masih pilihan kerana mereka diperkuatkan 10 pemain kebangsaan.

“Namun, pasukan kami tidak kurang hebatnya kerana pemain import kami juga berpengalaman beraksi di pentas tertinggi, dengan majoriti daripadanya beraksi di Piala Dunia Bhubaneswar, India dan mereka tahu bagaimana untuk memenangi perlawanan,” kata Arul.

Penjaga gol yang berusia 31 tahun(3 April 1988) berasal dari Ireland turut pernah beraksi di pentas Piala Dunia Hoki 2018; David Harte(kiri) kini telah bersama pasukan UniKL untuk musim ke-3. Kredit Foto - Agensi
Penjaga gol yang berusia 31 tahun(3 April 1988) berasal dari Ireland turut pernah beraksi di pentas Piala Dunia Hoki 2018; David Harte(kiri) kini telah bersama pasukan UniKL untuk musim ke-3. Kredit Foto – Agensi

Buat pertama kali dalam kempen ini, UniKL mempertaruhkan lima daripada enam pemain import – Martijn Havenga, Valentin Verga dan Robbert Kemperman(Belanda), bersama pemain Australia Timothy Deavin dan Kieran Govers ketika mencatat kemenangan 2-1 ke atas UiTM, Ahad lalu.

Hanya David Harte tidak diturunkan dalam aksi tersebut dengan Arul menegaskan penjaga gol Ireland itu dalam proses pemulihan susulan kecederaan pangkal paha.

Selain daripada enam pemain import tersebut, UniKL juga akan terus mengharapkan sentuhan kapten negara Sukri Mutalib, pakar pukulan sudut penalti Razie Abdul Rahim dan Marhan Jalil dalam menghadapi pertembungan ‘buku dan ruas’ itu.

“Pemain import memberitahu saya selepas perlawanan menentang UiTM bahawa keserasian mereka bersama rakan sepasukan tempatan bertambah baik dari satu demi satu suku. Ini adalah petanda baik kerana mereka baharu saja tiba.”

TNB hadir ke perlawanan ketiga liga ini dalam keadaan terbaik selepas berkenduri gol membelasah Nur Insafi 10-0 dan menewaskan UiTM 4-1 sebelum ini, untuk menghuni tangga teratas liga ketika ini.

UniKL pula berkongsi empat mata bersama pasukan tangga kedua Terengganu Hockey Team (THT) namun dipisahkan di kedudukan ketiga berdasarkan agregat gol selepas sekadar terikat 2-2 dengan skuad Pantai Timur itu dalam aksi pembukaan tempoh hari.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X