eLiga Layar Terengganu Tarik Pelayar Olimpik

Penganjuran kejohanan UMT-TERENGGANU eSailing League mencipta sejarah menjadi acara sukan pelayaran tempatan yang pertama kali dianjurkan di dalam talian di mana Virtual Regatta Inshore menjadi platform pilihan untuk penganjuran sukan elektronik ini. Kredit Foto – Facebook.com/TerengganuWindsurfingSA

Berbaki beberapa hari sebelum tarikh tutup penyertaan Liga Layar Terengganu yang dijenamakan sebagai ‘UMT-Terengganu e Sailing League 2020‘ pada 8 Jun nanti, sehingga kini (3 Jun 2020) seramai 135 pelayar telah mengesahkan penyertaan julung kalinya sukan pelayaran tanah air yang dipertandingkan secara elektronik dalam talian.

Menambah menarik penganjuran ini berjaya menarik penyertaan daripada atlet-atlet kebangsaan yang kini terlibat dalam program ‘Road to Tokyo'(RTT) bagi persiapan ke temasya Olimpik di Tokyo nanti.

Indonesia dan Brunei merupakan peserta antarabangsa yang telah mengesahkan untuk berentap sekaligus menjadi penanda aras terbaik buat penganjur kejohanan ini. Walaubagaimanapun negeri Kelantan dan Sabah masih belum mengesahkan penyertaan sehingga kini namun dengan penyertaan dari atlet-atlet negeri lain yang dalam persiapan ke temasya Sukan Malaysia(SUKMA) di Johor nanti bakal menambah cabaran perlumbaan.

Ketua jurulatih sukan pelayaran negeri Terengganu – Abdul Rani Idris. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Alhamdullilah, Khairul Nizam Mohd Afendy , Muhammad Fauzi Kaman Shah, Umar Al-Farouk Mohd Zahawi dan Asri Bin Azman merupakan atlet kebangsaan yang kini dalam program ‘Road to Tokyo’ juga turut mengesahkan penyertaan. Penyertaan ini merupakan satu petunjuk mahupun petanda di mana objektif penganjuran bukan sahaja sekadar permainan semata-mata tetapi sebagai salah satu proses dalam pembelajaran dan menjadi simulasi mahupun alat bantu latihan bagi mengaplikasikan kemahiran dan pengetahuan berkaitan pelayaran dalam kejohanan. Penyertaan daripada luar negara menjadi penanda aras terbaik bagi penganjuran ini. Sasaran awal untuk penyertaan adalah seramai 80 peserta sahaja namun sambutan luar biasa yang kini mencecah 135 pelumba sebelum tarikh tutup penyertaan bakal memberi cabaran kepada kami selaku penganjur. Kami akan melakukan yang terbaik untuk julung kalinya menganjurkan perlumbaan ini.”, ujar penolong pengerusi UMT-Terengganu e Sailing League 2020 merangkap ketua jurulatih sukan pelayaran negeri Terengganu – Abdul Rani Idris.

Virtual Regatta Inshore(VR) menjadi platform sukan elektronik bagi penganjuran kejohanan perlumbaan UMT-TERENGGANU eSailing League di mana VR ini juga turut mempunyai jalinan kerjasama dengan badan induk sukan pelayaran dunia(Sailing World). Kredit Foto – Play.google.com

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 8 Jun 2020 di mana siri liga perlumbaan ini mempertaruhkan 6 kategori peringkat umur dipertandingkan iaitu Keseluruhan, Tertutup IPT, 12 tahun ke bawah, 13-15 tahun, 16-21 tahun dan 22 tahun ke atas. Manakala pemilihan bot untuk berentap akan ditentukan oleh penganjur bagi kejohanan ini.

Tiada sebarang bayaran dikenakan oleh pihak penganjur kepada setiap penyertaan yang diterima. Walaupun sedemikian selain menawarkan mata kedudukan liga, pihak penganjur turut menyediakan medal kejohanan, sijil penyertaan dan hadiah iringan kepada setiap pemenang. Menambah prestij penganjuran, kejohanan ini juga turut secara rasmi diberi perhatian oleh Majlis Sukan Negeri Terengganu dan juga Persatuan Pelayaran Negeri Terengganu(TESA) sebagai salah satu program pembangunan sukan ini.

Sebahagian besar atlet pelayaran negeri Terengganu adalah dibarisi oleh skuad pelapis Sukan Malaysia(SUKMA) di mana atlet-atlet senior kelahiran negeri ini telah diserap untuk menyertai skuad kem kebangsaan. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Pasukan tuan rumah, skuad pelayaran Terengganu ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Edisi Ke-20 di Johor nanti merupakan kontijen terbesar untuk merebut kejuaraan perlumbaan ini. Walaupun penganjuran ini dijalankan secara elektronik, namun ianya satu mekanisma terbaik buat para atlet untuk mengasah kemahiran motor(motor skills) yang terkesan sepanjang perlaksanaan PKP ini.

Sebarang maklumat lanjut sila lawati – https://www.facebook.com/events/175662143851771/

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X