TFC-Yakult Jalin Kerjasama Bernilai RM380 Ribu


Selepas menjalinkan kerjasama strategik bersama Kelab Bola Sepak Kelantan United pada Disember lalu, pengeluar minimum probiotik terkemuka dunia, Yakult (Malaysia) Sdn. Bhd, sekali lagi membuktikan mereka serius dalam membangunkan dan menyumbang dalam industri bola sepak Malaysia dengan menjalinkan kerjasama bersama pasukan Liga Super Malaysia, Terengganu FC.

Persetujuan kerjasama ini dicapai hasil daripada perbincangan pihak Yakult Malaysia yang diwakili oleh Pengarah Urusan Yakult Malaysia, Hiroshi Hamada bersama Pengurusan Terengganu FC yang menyaksikan nilai tajaan sebanyak tiga ratus lapan puluh ribu (RM 380,000.00) dan beberapa perancangan program-program pembangunan bola sepak akar umbi bersama Terengganu FC.

Dari kiri – Pegawai Media Yakult Malaysia Mohd Zuki Deraman, Pengarah Urusan Yakult Malaysia, Hiroshi Hamada, Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Football Club Sdn Bhd(TFC Sdn Bhd) Ab Rasid Jusoh dan Ketua Pegawai Operasi TFC Sdn Bhd Mohd Sabri Abas setelah mementerai perjanjian kerjasama bernilai RM 380 ribu bagi musim 2021 dalam satu majlis yang telah berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada 21 Januari 2021. Kredit Foto – Facebook.com/footballclubterengganu

Yakult Malaysia menerusi Pengarah Urusannya, Hiroshi Hamada berkata, ‘Selaras dengan falsafah korporat Yakult iaitu menyumbang kepada kesihatan dan kebahagiaan orang ramai di seluruh dunia, Yakult sememangnya amat menyokong kepada segala program dan aktiviti yang dapat membina kesihatan yang baik selain daripada mewujudkan persekitaran yang baik.’, ujar Hamada.

Mengulas mengenai pemilihan Terengganu FC bagi kerjasama ini, Hamada berkata, ‘Terengganu FC telah mempamerkan prestasi yang baik dan membanggakan pada tahun sebelumnya hingga menyaksikan mereka layak untuk beraksi pada Kejohanan Piala Asia 2021. Ini membuktikan pasukan ini berkualiti dan mempunyai misi besar pada musim ini dan Yakult mahu menjadi sebahagian kecil yang menyumbang kepada kejayaan pasukan ini pada masa akan datang’.

Selain itu, Terengganu FC juga mempunyai sistem pembangunan bola sepak akar umbi yang baik. Bermula dari peringkat umur 7 tahun hingga peringkat umur 21 tahun, Terengganu FC sememangnya telah membuktikan pembangunan bola sepak di negeri Terengganu berjaya menghasilkan pemain-pemain yang berkualiti. Buktinya, beberapa tahun kebelakangan ini, pasukan bawah 19 tahun dan 21 tahun mereka sering berada dalam kedudukan tiga teratas bagi keduadua kejohanan peringkat umur tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Football Club Sdn Bhd(TFC Sdn Bhd) Ab Rasid Jusoh(tengah) sewaktu majlis mementerai perjanjian kerjasama di antara Yakult Malaysia bernilai RM 380 ribu bagi musim 2021 dalam satu majlis yang telah berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pada 21 Januari 2021. Kredit Foto – Facebook.com/footballclubterengganu

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Terengganu Football Club Sdn Bhd menyifatkan kerjasama dengan Yakult adalah satu permulaan yang baik untuk musim ini. Ianya juga satu petanda baik untuk kerjasama jangka masa panjang dalam pembangunan akar umbi bola sepak di Negeri Terengganu.

“ Kerjasama dengan pihak Yakult Malaysia hari ini adalah satu permulaan yang baik bagi TFC bagi menghadapi saingan liga musim ini. Selain dari itu, ianya akan dapat membawa faedah yang besar kepada pembangunan bola sepak akar umbi di Terengganu ini melalui program-program yang akan di laksanakan bersama nanti. Pihak TFC sangat menghargai usaha ini dan berterima kasih kepada pihak
Yakult atas sokongan ini”.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X