SUKMA 2022: Sukan Pilihan Wajar Dipertaruhkan

Sehingga 2021, sebanyak 27 jenis sukan dalam 6 kategori yang dipertandingkan di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) merupakan sukan pilihan. Sukan elektronik(esports) masih belum diumumkan sukan pilihan penganjuran walaupun pertama kali diperkenalkan secara demostrasi pada SUKMA 2018 di Perak. Kredit Grafik – www.nsc.gov.my

Pemegang taruh dan juga pelabur terbesar program pembangunan sukan di negeri Terengganu, Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) menaruh harapan yang tinggi agar sukan-sukan pilihan turut mendapat perhatian untuk dipertandingkan pada penganjuran Sukan Malaysia(SUKMA 2022) nanti.

Pandangan ini ada asasnya memandangkan nilai pelaburan yang telah diberikan oleh pemegang-pemegang taruh termasuk penaja dan juga kudrat serta keringat oleh setiap atlet itu sendiri yang telah bermula sejak tiga tahun lalu bagi persiapan ke pentas temasya SUKMA Johor 2020. Namun momentum penganjuran kejuaraan itu terhenti berikutan telah ditangguhkan oleh kerana situasi pandemik COVID-19.

Terkini setelah diumumkan bahawa temasya itu akan kembali dianjurkan pada tahun hadapan, rata-rata atlet kini kembali meletak harapan yang tinggi untuk layak bertanding khususnya bagi mereka yang akan membuat penampilan terakhir berikutan peraturan had umur. Namun ada juga dilema dalam kalangan atlet-atlet sukan pilihan negeri Terengganu yang melihat masa depan yang suram tanpa kepastian setelah mengorbankan masa dan komitmen program latihan sejak sekian lama.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu – Ahmad Shahrizal Yahaya

“Jika sukan pilihan tidak dipertandingkan di SUKMA 2022, negara akan kehilangan dua generasi pelapis setelah SUKMA 2020 dibatalkan. Atlet-atlet ini merupakan kumpulan teras yang akan mewakili negara di kejohanan-kejohanan temasya seperti sukan SEA, sukan Asia, sukan Komanwel dan juga sukan Olimpik suatu hari nanti.

Negara akan menghadapi kesukaran untuk memilih atlet berpotensi tinggi menyumbang pingat kepada kontijen Malaysia dalam kejohanan-kejohanan temasya tersebut.

Dalam masa yang sama, atlet-atlet tersebut akan merasa kekecewaan yang amat sangat kerana sebahagian besar daripada mereka telah berlatih melebihi tempoh 3 tahun iaitu sejak 2018 lagi.”; ujar Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya.

Walaupun kelonggaran had umur telah diumumkan pada penganjuran SUKMA 2022 nanti, namun sekiranya sukan pilihan tidak dipertandingkan sudah pasti atlet tersebut sudah boleh melupakan untuk berkorban pada negeri masing-masing bagi edisi penganjuran seterusnya pada 2024.

Melihat pada pencapaian semasa yang banyak mengharumkan nama negara di pentas sukan antarabangsa, tidak dapat dinafikan kebangkitan sukan-sukan pilihan penganjuran SUKMA mula mendominasi penguasaan kejayaan di pentas yang lebih tinggi. Oleh itu sewajarnya sukan-sukan pilihan terus diberi peluang ke pentas SUKMA sejajar dengan matlamat penganjuran untuk mencungkil atlet tempatan ke peringkat yang lebih tinggi.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X