Tiada Pemotongan Bayaran Atlet & Jurulatih

Majlis Sukan Negeri Terengganu memperuntukkan perbelanjaan setengah juta ringgit sebulan bagi pembayaran khidmat jurulatih-jurulatih & barisan atlet negeri Terengganu.

Sekalipun program latihan sukan terganggu sepanjang perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) sejak hampir setahun berlalu, Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) tidak sesekali mengabaikan tanggungjawab kebajikan para atlet dan jurulatih untuk membuat sebarang pemotongan bayaran berkaitan.

Badan induk yang juga pemegang taruh utama program pembangunan sukan dalam negeri Terengganu ini juga tidak menamatkan sebarang khidmat jurulatih mahupun atlet dalam takbir urus perancangan perbelanjaan sepanjang tempoh pandemik COVID-19 yang masih belum berakhir ini.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu – Ahmad Shahrizal Yahaya

“Sepanjang perlaksanaan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) bermula PKP 1.0 pada Mac tahun lepas sehingga ke hari ini sememangnya Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) tidak melakukan pemotongan sebarang bayaran kepada 860 atlet dan 85 jurulatih walaupun program latihan dilakukan secara maya melalui video di dalam talian. MSNT juga tidak mengurangkan atau membuang kapasiti jurulatih-jurulatih yang telah kami lantik bermula pada Januari lalu.”, ujar Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu kepada PenyuSukan.com

Beliau juga turut memberi jaminan bahawa setiap bayaran kepada atlet dan jurulatih tidak akan terjejas sehingga hujung tahun ini kerana peruntukan tersebut telah diluluskan oleh pihak kerajaan negeri Terengganu.

Memperuntukkan perbelanjaan sebanyak setengah juta sebulan melibatkan RM300 ribu bagi pembayaran gaji melibatkan 85 jurulatih dan selebihnya RM200 ribu dijelaskan kepada 859 atlet yang melibatkan 28 jenis sukan. Bayaran itu juga turut melibatkan pemotongan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial(PERKESO) yang menjadi tambah nilai buat mereka.

Atlet sukan negeri Terengganu yang sentiasa berisiko tinggi sewaktu program latihan dijalankan kini menerima pelindungan insurans secara tidak langsung menjadi penanda aras kebajikan atlet negeri ini dititik berat oleh Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Selain pemotongan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial(PERKESO), barisan atlet yang merupakan aset penting berprestasi tinggi ini juga turut dicarum insurans yang menjadi tambah nilai untuk memberi perlindungan sepanjang program latihan dijalankan.

MSNT kini sedang giat tanpa henti mempersiapkan pasukan dalam misi mempertahankan kejuaraan di pentas Sukan Malaysia(SUKMA Johor 2022) nanti. Pada penganjuran lalu di SUKMA Perak 2018, Terengganu dinobatkan selaku juara keseluruhan setelah memungut 56 pingat emas, 51 pingat perak, 53 pingat gangsa menjadikan keseluruhan 160 pingat.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

february, 2024

21feballdayLiga Federasi Lawn Bowls Malaysia (MLBF) Zon Pantai Timur

25feballdayKejohanan Lawn Bowls Bawah 12 Tahun & Bawah 18 Tahun Kebangsaan

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

X