Pelan Pemulihan Negara SOP Sektor Sukan

Prosedur Operasi Standard (SOP) fasa dua Pelan Pemulihan Negara(PPN) bagi sektor sukan yang berkuat kuasa bermula pada 20 Ogos 2021.

Terengganu merupakan di antara negeri yang telah beralih ke fasa dua Pelan Pemulihan Negara(PPN). Berikut adalah maklumat lanjut Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi sektor sukan yang berkuat kuasa bermula pada 20 Ogos 2021.

PELAN PEMULIAN NEGARA(PPN) – SOP FASA 2
TARIKH KUAT KUASA: 20 OGOS 2021

AKTIVITI DAN PROTOKOL

30. Sukan dan Riadah

• Semua aktiviti sukan dan rekreasi secara individu yang tidak bersentuhan fizikal bagi tujuan kesihatan, kecergasan dan kemahiran kendiri dengan mematuhi penjarakan fizikal sekurang-kurangnya 2 hingga 3 meter dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) termasuk separa terbuka bermula jam 6.00 pagi hingga 10.00 malam tertakluk kepada arahan kawalan pergerakan yang sedang berkuat kuasa. Aktiviti tersebut adalah seperti joging, senaman, renang, kayak (solo), taichi, berbasikal, skateboarding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, tenis/ badminton (single), golf, permotoran dan seumpamanya.

• Pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi komersial terbuka (outdoor) dan separa terbuka termasuk kolam renang/ premis sukan & rekreasi air (terbuka/ separa terbuka) dengan pematuhan kepada 60% kapasiti penggunaan/ kawasan DENGAN kawalan penyeliaan. Kehadiran pekerja adalah tidak melebihi 60% tenaga kerja merangkumi pengurusan dan operasi.

• Pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi komersial terbuka (outdoor) dan separa terbuka termasuk kolam renang/ premis sukan & rekreasi air (terbuka/ separa terbuka) awam adalah tertakluk kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

• Pengoperasian semua fasiliti sukan dan rekreasi tertutup (indoor) adalah TERHAD bagi tujuan pengurusan perlu (kewangan, penyelenggaraan dan seumpamanya) sahaja dengan pematuhan tidak melebihi 30% tenaga kerja termasuk pengurusan dan operasi.

• Penganjuran kejohanan atau pertandingan secara kuarantin dan tertutup TANPA kehadiran penonton/ penyokong mengikut Model Gelembung Sukan TERHAD kepada anjuran Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Liga Bola Sepak Malaysia (Malaysian Football League), Kejuaraan Petronas Cub Prix dan mana-mana DENGAN KEBENARAN KHAS KBS sahaja.

• Program latihan berpusat secara kuarantin yang dilaksanakan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis-Majlis Sukan Negeri (MSN Negeri) menggunakan konsep Camp Based Training.

• Program latihan berpusat termasuk perlawanan latihan secara kuarantin bagi pasukanpasukan dalam Malaysian Football League (MFL) dan mana-mana DENGAN KEBENARAN KHAS KBS sahaja menggunakan Model Gelembung Sukan (Camp Based Training).

• Penyertaan atlet/ jurulatih/ pegawai/ teknikal Malaysia ke kejohanan atau pertandingan atau perlawanan di luar negara TERTAKLUK kepada kelulusan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) DENGAN sokongan KBS/ MSN.

SENARAI AKTIVITI YANG TIDAK DIBENARKAN (NEGATIVE LIST)

4. Aktiviti Sukan dan Rekreasi

• Semua aktiviti sukan dan rekreasi yang dilakukan di kawasan tertutup (indoor).

• Aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan secara berkumpulan atau melibatkan sentuhan fizikal.

• Penganjuran semua kejohanan atau pertandingan KECUALI anjuran Kementerian Belia dan Sukan (KBS), Liga Bola Sepak Malaysia (Malaysian Football League), Kejuaraan Petronas Cub Prix dan mana-mana DENGAN kebenaran KHAS KBS sahaja.

• Kehadiran penonton atau penyokong ke venue sukan dan rekreasi.

• Penyertaan atlet/ jurulatih/ pegawai/ teknikal Malaysia ke kejohanan atau pertandingan atau perlawanan di luar negara TANPA kelulusan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) dan sokongan KBS/ MSN.

• Aktiviti sukan dan rekreasi yang dijalankan di luar atau merentas kawasan arahan kawalan pergerakan yang sedang berkuat kuasa KECUALI mendapat kebenaran PDRM.

Senarai penuh berkaitan sektor lain sila rujuk – https://covid-19.moh.gov.my/faqsop/pelan-pemulihan-negara-sop-fasa-dua

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X