‘Doakan Saya’ – Zuhairie Ahmad Tarmizi

Setelah impian tercapai untuk layak secara merit ke pentas berprestij tertinggi dunia pada temasya sukan Paralimpik di Tokyo nanti, atlet para sukan berbasikal negara Zuhairie Ahmad Tarmizi kini mengharapkan doa daripada seluruh rakyat Terengganu untuk dijadikan azimat menaiki podium nanti.

Persediaan sejak bertahun lamanya meletakkan pelumba yang berusia 31 tahun ini berada di tahap terbaik untuk melakar sejarah podium pertama buat kontijen paralimpik negara bagi sukan berbasikal dalam acara 1000 meter individu.

Zulhairie Ahmad Tarmizi. Kredit Foto – KontinjenMalaysia.my

“Sememangnya saya berusaha keras untuk tiket ke Olimpik. Saya berharap seluruh negeri Terengganu mahupun Malaysia doakan kejayaan untuk saya. Hanya doa anda menjadi pembakar semangat saya.”, ujar Zuhairie kepada PenyuSukan.com sewaktu dihubungi.

Untuk rekod, bapa kepada tiga cahaya mata ini merupakan atlet para sukan berbasikal pertama kelahiran negeri Terengganu yang layak secara merit ke pentas temasya sukan Paralimpik. Demi komitmen latihan untuk memberi fokus di Tokyo ini, Zuhairi juga hanya sempat meluangkan masa selama dua hari sewaktu menyambut anak bongsu beliau yang lahir pada November tahun lalu.

Anak jati Marang yang beralih arah dari sukan bola sepak sejak 2013 setelah ditimpa kemalangan menyebabkan jari tangan kanannya putus mula mendapat perhatian apabila membuat kejutan menghadiahkan 3 pingat emas dan 1 pingat perak pada Sukan SEA KL 2017 yang lalu.

Momentum pencapaian tidak terhenti di situ sahaja apabila setahun setelah itu sekali lagi berjaya menghadiahkan 1 pingat emas, 1 perak dan 1 gangsa di Sukan Asia 2018.

Selain acara 1000 meter individu yang menjadi prospek punggutan pingat negara, Zuhairie juga turut akan berentap dalam acara pecut berpasukan bersama dua lagi pelumba kebangsaan. Acara sukan berbasikal dijadualkan untuk membuka tirai bermula 25 Ogos sehingga 3 September nanti.

Profil pelumba Zuhairie Ahmad Tarmizi yang layak secara merit untuk berentap di pentas temasya Paralimpik Tokyo 2020. Kredit – https://kontinjenmalaysia.my/zuhairie-ahmad-tarmizi/

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

may, 2023

06mayalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 2

27mayalldayKejohanan Terbuka Lawan Pedang Wilayah Persekutuan

X