Nasib Pemain Import TFC Masih Samar

Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Status pemain import Terengganu FC (TFC), Argzim Redzovic, Luke Woodland dan Jordan Mintah bersama pasukan itu musim depan tetap 50-50 meskipun masih berbaki kontrak setahun.

Dengan hanya beraksi untuk TFC II dalam Liga Premier musim ini, nasib tiga pemain terbabit untuk kekal nampak tipis masing-masing bergelut dengan masalah prestasi dan kecergasan.

Pengendali TFC, Tomislav Steinbruckner, mengakui belum membuat keputusan mengenai masa depan tiga pemain itu sama ada dapat memikat hatinya untuk berada dalam skuad.

Tomislav Steinbruckner memulakan karier pertama bersama Terengganu FC(TFC) sejak diswastakan sebagai entiti sebagai sendirian berhad selaku Pengarah Teknikal pada Mac 2022 sebelum dilantik sebagai ketua jurulatih pasukan bagi mengantikan Nafuzi Zain untuk saingan kempen musim 2023. – Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Menurut Steinbruckner, fokus utama kini adalah mencari pengganti kepada Pape Diakite, Manuel Ott, Petrus Shitembi, Kpah Sherman dan Kipre Tchetche yang tidak lagi bersama TFC.

“Itu adalah tugas pertama sebaik saya dilantik ketua jurulatih yang baharu kerana TFC kehilangan majoriti tonggak import serta tempatan termasuk Faisal Abdul Halim.

“Woodland, Redzovic dan Mintah masih terikat kontrak dan saya akan lihat situasi itu. Namun sebagai ketua jurulatih, saya mahu pemain yang sesuai dengan gaya bola sepak kami.

“Jika mendapatkan penyerang baharu, situasi pasti sukar buat Mintah. Belum pasti lagi sama ada dia akan kekal, dipinjamkan atau ditamatkan kontrak,” katanya ketika ditemui.

Setakat ini hanya pemain tengah Bahrain, Habib Haroon disahkan kekal selain kehadiran bekas tonggak Melaka United, Sony Norde bagi memperkuatkan jentera serangan TFC.

Julai lalu, Liga Bolasepak Malaysia (MFL) mengumumkan format baharu Liga Super 2023 dengan membenarkan sehingga sembilan pemain import melibatkan semua pasukan bertanding.

Namun peraturan pemain import di tengah padang masih kekal dengan lima pemain termasuk seorang Asia dan seorang Asean manakala seorang lagi di bangku simpanan.

“Dengan penstrukturan semula Liga Super, akan ada pertambahan pasukan dan jumlah perlawanan. Piala AFC pula bermula September dan ditambah Piala FA serta Piala Malaysia.

“Kami memerlukan skuad yang betul-betul bersedia menghadapi musim 2023 dan tugas pertama saya adalah mendapatkan pemain baharu yang lebih baik,” tegas Steinbruckner.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X