Musim Baharu 2018 TSG Sasar Ke Olimpik

Aksi barisan pelumba TSG dalam sesi latihan pertama musim 2018 untuk persediaan perlumbaan Tour of Sharjah di UAE pada 23 Jan 2018. Kredit Foto – Instagram.com/aidit.nurfan

Setelah tujuh tahun penubuhan kini pasukan lumba lebuh raya; Terengganu Cycling Team (TSG) meletakkan sasaran untuk membariskan pelumba tempatan mereka mewakili negara untuk beraksi di Olimpik Tokyo 2020. Selain itu juga berharap dapat mengekalkan momentum untuk terus mencipta kejayaan di pentas perlumbaan tempatan mahupun antarabangsa.

Pada tahun 2012, pasukan pelumba Malaysia merupakan pasukan ketiga terbaik Asia menerusi pungutan mata daripada pasukan kebangsaan dan pro benua termasuk pencapaian Terengganu Cycling Team (TSG) sekali gus menjadi tiket pelumba ke pentas Olimpik London 2012 yang hanya membenarkan 3 pasukan terbaik Asia untuk berlumba.

Untuk rekod, dua anak jati Terengganu iaitu Adiq Husainie Othman dan Amir Mustafa Rusli telah beraksi di pentas acara lebuh raya Olimpik London 2012 namun tidak berjaya menghabiskan kayuhan setelah ketinggalan 18 minit di belakang pendahulu perlumbaan. Manakala pada edisi Olimpik Rio 2016, TSG tidak dapat menghantar pelumba disebabkan oleh tangga kedudukan pasukan kebangsaan ke-12 di peringkat Asia rentetan pertukaran pengurusan pasukan TSG dan penggantungan Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) oleh Pesuruhjaya Sukan selama sebulan ketika itu.

Anak jati Kemaman & pemenang pingat emas Sukan SEA KL 2017; Irwandie bin Lakasek merupakan pelumba baharu TSG untuk musim 2018 ini.

Berbaki 2 tahun menjelang temasya sukan Olimpik Tokyo 2020, para pelumba kebangsaan mahupun pasukan-pasukan profesional negara perlu bekerja keras untuk memperbaiki malah mempertahankan kedudukan di peringkat lebih tinggi agar slot ke Olimpik tidak terlepas lagi. Sekiranya sebelum ini hanya TSG bergelar pasukan profesional untuk menyumbang mata kedudukan buat negara, kini dengan kehadiran dua pasukan baharu iaitu Team Sapura Cycling (TSC) dan Forca Amskins Factory bakal menyumbang sebanyak mungkin mata dalam perlumbaan. Walaupun kehadiran tiga pasukan profesional untuk mencabar setiap pasukan masing-masing namun matlamat utama adalah mendapatkan tiket pelumba tempatan ke Olimpik Tokyo.

Untuk musim 2018 ini, TSG masih mengekalan khidmat jurulatih Jeremy Hunt bersama gandingan adik-beradik, Mohd Zamri dan Harrif Salleh dan beberapa pelumba tempatan baharu. Manakala lima pelumba import iaitu Maral Batmunkh Erdene (Mongolia), Drew Morey (Australia) dan Goh Soon Huat (Singapura) serta bekas pelumba pasukan Pro Tour dari Team Dimension Data, Metkel Eyob turut beraksi bersama pasukan ini.

Mohd Adiq Husainie Othman(kanan) dan Muhammad Nur Aiman Mohd Zariff bakal memberi cabaran kepada bekas pasukan mereka; Terengganu Cycling Team (TSG). Kredit Foto – Baikbike.com & Bernama

Musim baharu ini juga turut memberi kejutan kepada peminat tempatan apabila pelopor pelumba pasukan, Anuar Manan bersama pelumba Olimpik London 2012 Adiq Husainie Othman dan Muhammad Nur Aiman Mohd Zariff telah meninggalkan pasukan TSG untuk bersama pasukan profesional baharu mereka.

Terengganu Cycling Team (TSG) membuka tirai kalendar perlumbaan 2018 di Tour of Sharjah di Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang berlansung pada 23 Januari nanti.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X