Ragbi: Ruggers Brotherhood Cup Buka Tirai 2018

Kejohanan 15 sepasukan ini merupakan kejohanan yang pertama kali dianjurkan dalam siri kejohanan Ruggers Brotherhood Cup.

Kejohanan ragbi Ruggers Brotherhood Cup telah membuka tirai tahun baru 2018 ini dengan penganjuran ragbi 15 sepasukan yang telah berlansung pada 12 Januari lepas. Padang ragbi di Kompleks Sukan Gong Badak telah menjadi saksi pertembungan dua pasukan di antara Politeknik Terengganu menentang Marang Marlin RC. Malah penganjuran ini juga pertama kali dianjurkan di luar daerah Dungun di mana sebelum ini padang Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) merupakan venue rasmi sejak 2003. Penganjuran ini juga berjaya menarik minat hampir mencecah 100 peminat ragbi tempatan hadir ke padang untuk memberi sokongan.

“Walaupun pada awalnya sebahagaian besar pemain kami tidak dapat turun beraksi namun hari ini kami berjaya melengkapkan satu pasukan untuk berentap. Tiada sebarang latihan awal untuk menjuarai kejohanan ini sekadar bersandarkan pengalaman setiap pemain untuk berikan yang terbaik di atas padang.” berkata Nazri Abdul Ghani berusia 30 tahun berasal dari Banggol Katong selaku pengurus pasukan Marang Marlin RC.

Pengurus pasukan Terengganu di Kejohanan National 7s 2016; Encik Zawawi Zakaria(tiga dari kiri) juga turut hadir untuk memberi pingat kepada semua ahli pasukan yang bertanding.

“Alhamdullilah, ini adalah perlawanan pembukaan bagi tahun ini buat pasukan. Pasukan ini dibarisi para pemain pelajar dan bekas pelajar dari dua generasi yang lahir pada tahun 80an dan 90an mampu untuk memberi saingan sengit kepada pasukan lawan yang lebih berpengalaman.”, ujar Azwan Nawawi berusia 36 tahun dari Johor Bharu selaku pengurus pasukan Kelab Ragbi G-Bauk PSMZA dan juga merupakan seorang pensyarah ukur kejuruteraan di PSMZA. Untuk rekod, pasukan Politeknik Terengganu ini dibarisi pemain dari kelab ragbi PSMZA G-Bauk yang berpusat di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin dan kelab ragbi PKT RedStar dari Politeknik Kuala Terengganu atau dikenali sebagai Poli Kota.

Kedua-dua pengurus pasukan ini turut menyatakan pendapat yang sama di mana untuk tahun ini diharap lebih banyak penganjuran sukan ragbi di negeri Terengganu sejajar dengan kebangkitan sukan ragbi setelah kejayaan pasukan ragbi di Sukan SEA KL 2017 baru ini. Selain itu berharap agar lebih banyak pasukan ragbi di sekitar negeri ini dapat menyertai setiap kejohanan yang dianjurkan agar dapat memberi saingan yang lebih menarik nanti.

Ruggers Brotherhood Cup 15s 2018. Kredit Foto - Haris Hafiy
Aksi pasukan Marang Marlin RC(jersi biru) berentap bersama pasukan Politeknik Terengganu berkesudahan 12 berbalas 7. Foto Kredit – Haris Hafiy

Marang Marlin RC yang dibarisi beberapa pemain berpengalaman telah dinobatkan juara setelah menewaskan pasukan Politeknik Terengganu dengan berkesudahan 12 berbalas 7. Perlawanan diakhiri dengan setiap pemain dari kedua-dua pasukan menerima medal sebagai tanda cenderamata kejohanan.

Kejohanan 15 sepasukan ini merupakan kejohanan yang pertama kali dianjurkan dalam siri kejohanan Ruggers Brotherhood Cup di mana sebelum ini sering menganjurkan kejohanan berformat 10 sepasukan. Kejohanan sulung ini merupakan anjuran bersama Kelab Ragbi G-Bauk PSMZA bersama Kelab Ragbi Marang Merlin di lihat bakal mampu menarik minat kelab-kelab ragbi sekitar negeri ini untuk turut sama berentap di masa hadapan nanti.

Barisan pasukan ragbi Marang Marlin RC(kiri) bersama Politeknik Sultan Mizan Zainal.

PenyuSukan melihat penganjuran ini satu perkembangan yang positif untuk sukan ragbi di negeri Terengganu ini memandangkan ketandusan penganjuran kejohanan ragbi di negeri ini sejak sekian lama. PenyuSukan juga dimaklumkan pada suatu ketika dahulu terdapat lebih dari 20 pasukan ragbi tempatan di sekitar negeri ini namun pasukan-pasukan ini mungkin telah hilang tanpa khabar atau masih tercari-cari sebarang kejohanan di dalam negeri ini yang boleh disertai.

[metaslider id=”170″]

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X