Rekod Perlumbaan Zuhairie Ahmad Tarmizi

Penampilan pertama di pentas temasya Paralimpik meletakkan satu penanda aras terbaik buat pelumba anak jati Marang Zuhairie Ahmad Tarmizi dalam kelompok 10 pelumba terbaik dunia. Perkembangan ini sekaligus memperbaharui rekod pencapaian lalu yang berada dalam kelompok 15 pelumba terbaik sewaktu perlumbaan Kejohanan Dunia tahun lalu.

Cabaran pertama di Velodrom Izu bagi acara C4-5 1000 meter ujian masa individu dengan catatan masa kayuhan selama 1 minit 6.472 saat berjaya mencipta rekod baru peribadi di mana 1.391 saat lebih pantas berbanding aksi beliau pada tahun lalu di Kejohanan Dunia bertempat di Milton, Kanada.

Manakala bagi cabaran pecut berpasukan campuran lelaki C1-5, Zuhairie Ahmad Tarmizi bergandingan bersama Muhammad Hafiz Jamali dan Mohamad Yusof Hafizi untuk melengkapkan trio bagi perlumbaan kelayakan untuk berada di tempat ke-5 dari 9 pasukan yang berentap. Walaupun terkandas untuk menaiki podium, catatan 50.532 saat yang berjaya dilakukan ini juga turut memperbaiki rekod pasukan di Kejohanan Dunia Milton, Kanada iaitu 51.872 saat.

Profil pelumba Paralimpik Zuhairie Ahmad Tarmizi serta rekod perlumbaan yang telah disertai bermula pada tahun 2018 sehingga 2020 dan terkini setelah beraksi di pentas temasya Paralimpik Tokyo 2020. Kredit – Olympics.com

Zuhairie Ahmad Tarmizi juga turut diberi peluang bersama Muhammad Hafiz Jamali untuk beraksi dalam acara lebuh raya ujian masa C5 namun beliau bersama pelumba Perancis Dorian Foulon tidak dapat menamatkan cabaran kayuhan sejauh 32km di Fuji International Speedway.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

may, 2023

06mayalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 2

27mayalldayKejohanan Terbuka Lawan Pedang Wilayah Persekutuan

X