Manuel Ott Pulang Ke Terengganu Bagi Saingan Musim 2024

Bekas pemain Terengganu FC pada musim 2022, Manuel Gelito Ott(tengah) telah diumumkan secara rasmi oleh TFC untuk kembali bersama pasukan bagi saingan Liga Malaysia musim 2024 ini. https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Setelah semusim bersama Terengganu FC(TFC) pada tahun 2022 dah musim seterusnya berhijrah ke Kedah Darul Aman FC(KDA FC), kini Manuel Ott kembali membarisi pasukan TFC di bawah kendalian ketua jurulatih Tomislav Steinbruckner bagi kempen Liga Malaysia(Liga M) musim 2024 ini.

Khidmat pemain tengah berusia 32 tahun itu ternyata masih ditagih skuad Penyu yang tidak menunggu lama untuk menyambar tonggak kebangsaan Filipina berkenaan untuk mengisi kuota Asean.

Pengesahan kehadiran pemain berusia 32 tahun itu dibuat menerusi pengumuman di media sosial rasmi TFC hari ini sekaligus mengesahkan desas-desus kepulangan Ott ke Pantai Timur.

Walaupun Manuel Gelito Ott meninggalkan TFC pada musim 2022, bekas pemain kebangsaan Filipina kelahiran Jerman ini masih menjadi pilihan ketua jurulatih TFC Tomislav Steinbruckner untuk kempen Liga Malaysia musim 2024 ini. Kredit Foto – https://www.facebook.com/footballclubterengganu

Jurulatih TFC, Tomislav Steinbruckner, berkata, beliau optimis pemain berkenaan tidak akan memerlukan masa yang lama untuk menyesuaikan diri dengan rentak permainan Sang Penyu.

Menurut Steinbruckner, Ott merupakan pilihan terbaik untuk mengisi kuota awang import Asean yang sebelum ini milik penyerang Thailand, Adisak Kraisorn dan Omid Nazari (Filipina).

“Penghijrahan Ott adalah keputusan terbaik bagi kedua-dua pihak, saya kenal beliau sejak 2022 ketika menjadi Pengarah Teknikal TFC di bawah kendalian ketua jurulatih terdahulu.

“Dia (Ott) pemain yang berkualiti dan pengalamannya dalam Liga M sejak beberapa tahun lalu diyakini mampu memberi kekuatan di bahagian tengah bersama pemain lain.

“Saya gembira dengan kemasukannya dan berharap akan memberi impak bersama Nurillo Tukhtasinov dan seorang lagi muka baharu, Akram Mahinan,” katanya kepada rakan media di Terengganu.

Ott memulakan kariernya bersama kelab ramaja Bundesliga Jerman, TSV 1860 sebelum berkelana ke Asia Tenggara bersama kelab Filipina, Ceres La Salle dan United City serta Ratchaburi FC.

Pemain itu kemudian beraksi untuk Melaka pada 2021 dan menyerlah bersama TFC pada 2022 di bawah kendalian jurulatih ketika itu, Nafuzi Zain sebelum kedua-duanya berhijrah ke KDA, tahun lalu.

Namun masalah tunggakan gaji yang melanda dikatakan menjadi antara punca penghijrahan besar-besaran tonggak import KDA dengan Ott turut menamatkan kontrak secara persetujuan bersama.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X