Liga Hoki Malaysia: Tiada Tambahan Mata Buat THT!

Tiada tambahan mata! Terengganu Hockey Team(THT) masih kekal tidak berganjak di tempat ke-3 kedudukan Liga Hoki Malaysia 2020(LHM 2020) setelah mengharungi 3 perlawanan terakhir dan terkini di laman sendiri setelah dinafikan oleh UniKL. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Setelah mengharungi 3 perlawanan terakhir sebelum ini dan terkini sekali lagi terpaksa tewas kepada Universiti Kuala Lumpur(UniKL) yang hadir selaku pasukan pelawat, Terengganu Hockey Team(THT) masih kekal tidak berganjak di tempat ke-3 kedudukan Liga Hoki Malaysia 2020(LHM 2020).

Untuk aksi kedua di laman sendiri bertemu perampas Piala Sumbangsih, THT terpaksa akur berkeputusan 2 tanpa balasan sekaligus gagal dalam misi untuk membalas dendam. Keputusan ini juga turut memperbaharui rekod tanpa kalah yang hanya dimiliki oleh UniKL pada musim ini sekaligus selesa untuk berada di puncak kedudukan LHM 2020 dengan kutipan 24 mata.

Aksi kapten Terengganu Hockey Team; Mohd Fitri bin Saari sewaktu bertemu UniKL yang berkunjung ke Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu untuk aksi perlawanan ke-8 Liga Hoki Malaysia 2020 pada 2 Februari 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Sebaik sahaja wisel permainan ditiupkan, kerakusan THT bermain tempo tinggi mengejutkan UniKL namun terpaksa menyimpan kad hijau seawal minit ke-4 yang diterima oleh Muhammad Rashid Baharom. Walaupun THT mendominasi permainan namun banyak percubaan gagal untuk menembusi gawang lawan yang dijaga kemas oleh penjaga gol bertaraf dunia; David John Harte.

Pada musim ini merupakan musim ke-3 buat David Harte bersama UniKL dan juga untuk beraksi di pentas Liga Hoki Malaysia sejak 2018. Ternyata pengalaman selaku bekas bkapten pasukan Ireland juga turut pernah beraksi di Piala Dunia 2018 dan Sukan Olimpik Rio de Janeiro 2016 menjadi sandaran terbaik buat pasukan pelawat.

Minit demi minit perlawanan kian sengit di mana kedua-dua pasukan mengasak laju saling cuba menguasai bola sekaligus menambah debaran setiap penyokong yang hadir. Kehangatan kian membara sama ada di dalam padang mahupun di luar yang disebabkan oleh beberapa keputusan dari pengadil yang merencatkan tempo permainan.

Aksi Terengganu Hockey Team sewaktu bertemu UniKL yang berkunjung ke Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu untuk aksi ke-8 Liga Hoki Malaysia 2020 pada 2 Februari 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Setelah berehat untuk separuh masa kedua, kesilapan tuan rumah dihukum dengan jaringan gol pukulan sudut penalti yang disempurnakan oleh Muhammad Razie Abd Rahim pada minit ke-33 permainan. Namun keghairahan pasukan pelawat untuk menambah jurang juga turut dihukum pada minit ke-41 dengan layangan kad hijau yang disambut oleh Rafizul Ezry Mustafa. Menambah tekanan, selang dua minit kemudian Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin menambah perit buat UniKL untuk kutipan kad kuning. Namun situasi ini gagal dimanfaatkan oleh tuan rumah sehingga tamat suku ke 3 separuh masa kedua permainan.

Berbaki 15 minit lagi perlawanan, kedua-dua pasukan bermain dengan penuh tekanan untuk mencari mata kedudukan liga dan juga reputasi pasukan tuan rumah di hadapan para penyokong. Keputusan pengadil sekali lagi mengejutkan tuan rumah dengan tambahan kad hijau di minit ke-57 milik Muhammad Azri Hassan. Tidak cukup di situ sahaja, selang seminit kemudian pengadil juga turut dengan cemerlang mencetus tekanan untuk menghadiahkan kad hijau Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil. Menambah dramatik, seminit kemudian Izwan Firdaus Ahmad Tajuddin mengejutkan tuan rumah untuk jaringan gol padang sekaligus menjadi kutipan gol terakhir bagi aksi perlawanan ke-8 LHM 2020 ini. Untuk rekod, sebanyak 4 keping kad hijau dan sekeping kad kuning telah dikeluarkan manakala pada perlawanan pembukaan melibatkan kedua-dua pasukan ini juga sebanyak 4 keping kad hijau telah dilemparkan oleh pengadil.

Seterusnya THT masih lagi beraksi di Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu untuk membelasah TNB Thunderbolts yang kini terduduk kedudukan terakhir tangga liga. Aksi perlawanan ke-9 LHM 2020 buat THT ini yang dijadualkan pada 5 Februari 2020 jam 0500 petang merupakan perlawanan ke-3 dari 5 perlawanan di laman sendiri.

Terengganu Hockey Team(THT) masih kekal berada di tangga ke-3 kedudukan Liga Hoki Malaysia 2020 setelah mengharungi 3 perlawanan. Sebelum itu THT telah tercicir satu anak tangga pada aksi perlawanan ke -5 setelah tewas kepada Tenaga Nasional Berhad(TNB) 4-2 pada 22 Januari 2020. Terkini jurang defisit dua gol di laman sendiri setelah dinafikan oleh Universiti Kuala Lumpur(UniKL) yang berkunjung ke Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu pada 2 Februari 2020. Kredit Foto – Facebook.com/MalaysianHockeyConfederation

KEPUTUSAN LIGA HOKI MALAYSIA 2020
*THT sahaja

02.02.2020 1700 | 030 GROUP | Stadium Hoki Batu Buruk, Kuala Terengganu
TERENGGANU HOCKEY TEAM vs UNIKL 00-02

JARINGAN GOL
UNIKL

Muhammad Razie Abd Rahim 33″
Izwan Firdaus bin Ahmad Tajuddin 59″

KAD HIJAU
THT – Muhammad Rashid bin Baharom 04″
THT – Muhammad Azri bin Hassan 57″

UNIKL – Rafizul Ezry bin Mustafa 41″
UNIKL – Tengku Ahmad Tajuddin Tengku Abdul Jalil 58″

KAD KUNING
UNIKL – Izwan Firdaus bin Ahmad Tajuddin 43″

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X