Skuad E-Terengganu ‘Lari’ Dari Dunia Digital

Barisan atlet sukan elektronik Terengganu bersama kepimpinan Esports Malaysia Terengganu dan Majlis Sukan Negeri Terengganu sewaktu hadir ke program kem bina semangat bertempat di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu pada 17 & 18 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

Skuad sukan elektronik(e-sports) Terengganu yang kini julung-julung kali dalam persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 (SUKMA Johor 2020) berkelana jauh meninggalkan dunia digital mereka seketika dalam usaha mencari realiti jati diri sebagai atlet elektronik.

Program yang dijenamakan sebagai ‘Team Realignment Program(TRiM) telah berlangsung selama dua hari pada 17 & 18 September lalu di pendalaman Tasik Kenyir, Hulu Terengganu disertai seramai 25 peserta di mana 15 daripadanya adalah barisan atlet sepenuhnya manakala selebihnya adalah pasukan pengurusan yang terdiri dari Majlis Sukan Negeri Terengganu dan Esports Malaysia Terengganu selaku badan induk sukan elektronik di peringkat negeri dan penceramah jemputan.

Barisan atlet sukan elektronik Terengganu sewaktu pengisian slot aktiviti bagi program kem bina semangat bertempat di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu pada 17 & 18 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

Kehadiran pemenang 3 pingat emas di pentas antarabangsa yang pernah menduduki tangga kedudukan ke-4 dunia bagi atlet elektronik profesional FIFA, Rinie Ramli yang turut sama ‘terapung’ selaku penceramah jemputan menjadi tambah nilai yang tiada nilainya bagi memantapkan lagi pengisian program. Color Blind, Team Dynamic Eye Maze, Sniper Story Telling antara slot slot modul pengisian dalam program ini yang telah berlangsung selama dua hari satu malam yang dikendalikan sepenuhnya oleh Rinie Ramli atau turut dikenali sebagai si_jali di kalangan penggiat sukan elektronik seluruh dunia.

Barisan atlet sukan elektronik Terengganu sewaktu pengisian slot aktiviti bagi program kem bina semangat bertempat di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu pada 17 & 18 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

“Kesimpulannya, setiap anak-anak muda ada bakat dan memang berusaha keras untuk mencapai impian mereka tetapi tanpa bimbingan yang betul, mereka mungkin sukar untuk mencari jalan yang lain merentasi halangan yang berada di hadapan mereka. Kerana itulah MSN dan ESMT mengambil jurulatih bagi membantu mereka kerana jurulatih ni ada pengalaman yang banyak untuk membimbing mereka. Yang penting, mereka kerana terus bergerak ke hadapan dan tidak selesa dengan di mana mereka berada sekarang.”, ujar Rinie Ramli yang pernah menjawat jawatan selaku setiausaha agung Esports Malaysia selaku badan induk kebangsaan bagi sukan elektronik.

Kiri – Setiausaha Esports Malaysia Terengganu Syed Afif Hakimi Tengku Abdillah merangkap pengurus pasukan sukan elektronik Terengganu bersama barisan atlet esports Terengganu sewaktu program kem bina semangat bertempat di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu pada 17 & 18 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

“Sememangnya tasik Kenyir ini menjadi pemilihan lokasi yang tepat bagi program ini. Kami ingin lari jauh dari dunia digital yang sememangnya tidak boleh dinafikan bagi kami selaku pasukan esports. Namun ini yang perlu kami lakukan untuk mencari dan membina realiti jati diri setiap atlet sukan elektronik ini. Kami perlu pupuk kesefahaman dan kerjasama dalam berpasukan yang secara tidak langsung menjadi elemen pembangunan sahsiah atlet itu sendiri. Sukan elektronik ini bukanlah suatu sukan yang terletak di bahu individu atlet semata-mata. Bukan itu yang kami mahupun dan kerana itu kami di berada di tasik Kenyir ini.”, ujar Setiausaha Esports Malaysia Terengganu Syed Afif Hakimi Tengku Abdillah merangkap pengurus pasukan sukan elektronik Terengganu yang akan membawa cabaran di temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20(SUKMA Johor 2020) nanti.

Beliau juga turut mengulas kepada PenyuSukan.com bahawa selepas ini lebih banyak program – program sedemikian mahupun kursus-kursus berkaitan dengan sukan esports untuk diberi pendedahan kepada atlet-atlet sukan elektronik Terengganu ini memandangkan corak persediaan pasukan telah berubah seiring dengan perkembangan semasa di peringkat dunia.

Untuk rekod, pada temasya SUKMA Johor 2020 nanti merupakan penganjuran sulung yang mempertaruhkan sukan elektronik. Sebanyak 5 pingat keseluruhan dipertandingkan yang dijadualkan akan berlangsung bertempat di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang, Johor pada 30 Mac 2021 sehingga 1 April 2021 nanti.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X