Cub Prix: 51.996 saat Terpantas Sesi Kelayakan Milik Adib

Aksi pelumba Md Adib Rosley dari pasukan Motul Yamaha YY Pang catat masa terpantas dalam sesi kelayakan B kelas CP115 dengan catatan masa 51.996 saat. Kredit Foto – MalaysianCubprix.com

Kecederaan yang dialaminya ketika terjatuh pada saingan Pusingan 5 Kejuaraan Motosikal Asia (ARRC) di Zhuhai dua minggu lalu bukan penghalang buat Md Adib Rosley untuk muncul pelumba terpantas pada hari pembukaan saingan Pusingan 5 Kejuaraan Cub Prix Malaysia Petronas di Terengganu hari ini.

Pada perlumbaan yang berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Kuala Nerus itu, Adib berjaya menguasai sesi kelayakan B kelas CP115 dengan catatan masa 51.996 saat (s) sepusingan.

Ia permulaan baik buat pelumba yang menggalas cabaran pasukan Motul Yamaha YY Pang itu yang bertekad memburu kemenangan pada saingan Pusingan 5 ini.

Litar lumba seluas 2.4 hektar terletak di pekarangan Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak ini turut dilengkapi dengan kemudahan litar perlumbaan sejauh 1.35 km, sprint test sejauh 0.95 km, trek ujian pecut dan gelanggang drift. Kredit Foto – MalaysianCubprix.com

Kehadirannya di Kuala Terengganu adalah untuk menebus kehampaannya pada Pusingan 4 di Pontian sebelum ini apabila dia gagal menamatkan perlumbaan selepas terjatuh.

Walaupun sedar bakal berdepan saingan daripada pelumba asal Terengganu, Ahmad Syukran Aizat Md Yusoff, namun ia tidak menjejaskan keyakinannya untuk menutup saingan di Kuala Terengganu ini dengan kemenangan.

Cabaran faktor cuaca di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Kuala Nerus, Terengganu bakal menambah sensasi bagi setiap pelumba. Kredit Foto – MalaysianCubprix.com

Pada sesi kelayakan hari ini, Syukran yang membawa cabaran pasukan Petronas Sprinta Yamaha-CKJ Racing, sekadar menghuni tempat ketiga terpantas dengan catatan masa 52.628s.

Ketika ditemui, Adib menjelaskan bahawa dia sudah melupakan dua insiden yang dialaminya sebelum ini yang mengakibatkannya gagal menamatkan perlumbaan.

“Di Pontian saya terjatuh. Di Zhuhai juga terjatuh serta mengalami kecederaan ringan di pergelangan tangan. Namun, ia tidak menjejaskan tumpuan saya untuk mengharungi saingan di Terenggani ini.

“Sasaran saya adalah untuk memburu kemenangan dan ia tidak mustahil untuk direalisasikan jika prestasi jentera kekal mantap,” jelas Adib.

Turut tampil cemerlang hari ini adalah Md Faiz Zekri Sabri yang muncul terpantas pada sesi kelayakan B.

Pelumba pasukan ONEXOX TKKR SAG Team itu menamatkan saingan dengan catatan masa 52.130s, sekali gus menempatkan diri dalam kelompok 10 terbaik untk sesi shotout esok.

Sementara itu, bagi sesi kelayakan kelas Wira, dua pelumba pasukan Super KIP Motorsports, Md Afizad Supaat dan Md Amier Rossi Amidi muncul terpantas apabila masing-masing menjuarai sesi kelayakan A dan B.

Afizad muncul terpantas sesi kelayakan B dengan masa 53.295s manakala Amier melakukannya dalam sesi kelayakan A dengan catatan masa 53.008s.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X