347 Pemanah Berkampung Di UniSZA

Kejohanan Memanah Terbuka IPT yang pertama kali dianjurkan oleh Kementerian Penganjian Tinggi selamat 5 hari bermula 25 Mei 2022 bertempat di Universiti Sultan Zainal Abidin(UniSZA), Kuala Nerus.

Kementerian Penganjian Tinggi(KPT) selaku pemegang taruh utama institusi-institusi penganjian tinggi(IPT) dalam negara mengambil langkah tepat dalam memperkasakan semangat kesukanan di kalangan pelajar-pelajar IPT awam mahupun swasta untuk julung kali menganjurkan Kejohanan Memanah Terbuka IPT 2022 yang berlangsung selama 5 hari bermula pada 25 Mei sehingga 29 Mei 2022 ini.

Kampus Gong Badak Universiti Sultan Zainal Abidin(UniSZA) di Terengganu terpilih untuk menjadi tuan rumah bagi edisi pertama penganjuran yang berjaya menghimpunkan 39 pasukan dengan jumlah keseluruhan 347 pemanah dari pelbagai IPT seluruh negara.

Sebanyak 39 pasukan dari institut penganjian tinggi seluruh negara menghimpunkan 347 pemanah yang akan berentap dalam penganjuran sulung Kejohanan Memanah Terbuka IPT.
Jadual Kejohanan Memanah Terbuka IPT yang berlangsung selama 5 hari bermula 25 -29 Mei 2022 bertempat di Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Terengganu.

Pasukan pemanah-pemanah yang kini dalam persediaan ke pentas Sukan Universiti ASEAN(AUG) di Ubon Ratchathani, Thailand pada Julai nanti turut hadir memberi cabaran sekaligus memberi penanda aras terbaik prestij penganjuran kejohanan ini. Penganjuran ini juga turut menjadi platform terbaik buat pasukan-pasukan pemanah yang mewakili negeri masing-masing khususnya pasukan yang kini dalam persediaan ke pentas Sukan Malaysia(SUKMA 2022) pada September ini.

Penganjuran yang turut menawarkan ganjaran wang tunai dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM 7,800.00 menjadi taruhan dengan 4 kategori yang dipertandingkan iaitu Lelaki Compound, Wanita Compound, Lelaki Recurve dan Wanita Recurve.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X