Terengganu FC Kini Berstatus Sdn Bhd

Terengganu FC(TFC) kini merupakan entiti berstatus sendirian berhad yang didaftarkan sebagai Terengganu Football Club Sdn Bhd. Kredit – FAM.org.my

Terengganu FC(TFC) hari ini secara rasmi telah diumumkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia(FAM) sebagai sebuah entiti kelab bola yang telah lulus untuk penswastaan sekaligus telah memisahkan pasukan bola sepak ini dari pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu(PBSNT). TFC yang telah didaftarkan berstatus sendirian berhad yakni Terengganu Football Club Sdn Bhd merupakan di antara 12 pasukan Liga Super 2020 yang berjaya diswastakan.

Pada sidang media Jawatankuasa Khas Bola Sepak Profesional dan First Instance Body (FIB) Pelesenan Kelab FAM yang telah berlangsung pada 5 Oktober lalu, Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalinggam menjelaskan bahawa proses penswastaan yang juga merupakan pemisahan pasukan bola sepak dari persatuan bola negeri akan memberi fungsi pada pemilik dan pengarah kelab pada satu entiti yang berlainan dari persatuan negeri sepenuhnya. Situasi ini secara tidak langsung dapat mengelakkan hutang-hutang yang tidak dibayar oleh barisan presiden dan exco dalam persatuan setelah mereka meletak jawatan.

Tinjauan di beberapa laman media sosial penyokong bola sepak Terengganu rata-rata mempersoalkan siapakah pemilik TFC ini kerana tiada sebarang pengumuman sepenuhnya dilakukan. Penyokong beranggapan seharusnya individu-individu di dalam TFC bukan terdiri daripada kalangan ahli persatuan di mana kedua-dua entiti bola sepak ini seharusnya berbeza pengurusan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X