SUKMA 2022: Buruan Emas Terakhir Buat ‘Zang’

Lihat sepenuhnya di – https://youtu.be/QSEDN1xPfAo

Seawal berusia 11 tahun mula mengenali sukan lawn bowls atau lebih dikenali sebagai sukan bowling padang, Nor Zamziezah Ahmad yang lebih mesra dikenali dengan panggilan ‘Zang’ dalam arena sukan lawn bowls tanah air tekad untuk mempertahankan pingat emas di pentas Sukan Malaysia edisi ke-20 (SUKMA XX MSN 2022) yang telah dimenangi pada edisi lalu di Perak pada 2018.

Penampilan pertama di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) adalah sewaktu berusia 16 tahun pada penganjuran temasya SUKMA Sarawak 2016 namun sekadar pulang dengan pengalaman yang besar walaupun tanpa sebarang podium diperolehi. Bangkit dari pengalaman itu, setelah dua tahun menanti Nor Zamziezah Ahmad mula membuat kejutan untuk meraih pingat emas dalam acara triples wanita sekaligus membantu kontijen negeri Terengganu untuk kembali mengulangi sejarah muncul selaku juara keseluruhan.

Nor Zamziezah Ahmad(kiri) dan Nur Nabilah Athirah Mohd Rafee merupakan atlet senior wanita skuad lawn bowls Terengganu yang akan membuat penampilan terakhir bersama pasukan di pentas SUKMA XX MSN 2022.

 

“Saya amat teruja untuk beraksi pada SUKMA kali ini dan sememangnya ianya penampilan terakhir yang teramat penting buat saya. Perasaan berdebar itu tetap ada kerana fokus latihan terganggu sewaktu pandemik COVID-19 yang lalu. Namun saya perlu mempertahankan pingat emas acara triples wanita yang telah saya menangi di SUKMA Perak lalu. Sasaran emas untuk Terengganu pada SUKMA kali ini merupakan sasaran peribadi yang amat penting buat hidup saya sebelum saya beralih arah ke peringkat yang lebih tinggi. Sememangnya satu cabaran yang besar buat saya sepanjang saya mewakili Terengganu ke pentas SUKMA. Saya dapat lihat kini Selangor dan Johor merupakan di antara pencabar saya nanti.”, ujar Nor Zamziezah Ahmad yang kini berusia 22 tahun di mana pertama kali membuat penampilan pertama di pentas SUKMA pada SUKMA Sarawak 2016.

Namun bagi penganjuran temasya kali ini, tidak dinafikan perasaan gemuruh itu tetap menjadi igauan buat semua atlet termasuk buat Nor Zamziezah Ahmad di mana fokus program latihan telah terganggu sejak 2 tahun lalu berikutan pandemik COVID-19 merencatkan segalanya. Malah terpaksa menanti sehingga 4 tahun sejak SUKMA Perak 2018 melabuhkan tirai dan pembatalan penganjuran SUKMA 2020 di Johor secara tidak langsung menambah beban buat atlet bertaraf profesional ini.

Walaupun sedemikian, Nor Zamziezah Ahmad yang juga turut memiki sijil kejurulatihan tahap 1 tekad untuk menamatkan cabaran SUKMA XX MSN 2022 dengan kilauan emas di atas podium sekaligus menjadi satu kenangan yang paling manis di pentas temasya penganjuran sukan terbesar tanah air sebelum bersara sepenuhnya nanti. Nor Zamziezah Ahmad bersama rakan sepasukan Nur Nabilah Athirah Mohd Rafee merupakan atlet wanita lawn bowls yang akan membuat penampilan terakhir bersama Terengganu pada edisi kali ini.

Untuk rekod pada penganjuran kali terakhir di SUKMA Perak 2018, Terengganu berjaya meraih 3 pingat emas sekaligus membantu kontijen negeri ini untuk kembali bergelar juara keseluruhan penganjuran ketika itu. Pada temasya penganjuran SUKMA XX MSN 2022 akan membuka tirai pada 16 September nanti, sukan lawn bowls mempertaruhkan perebutan podium melalui 9 acara yang melibatkan 4 acara lelaki, 4 acara wanita dan 1 acara campuran.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X