Sukan Terengganu (Sutera) Pada September

PenyuSukandotcom - Sukan Terengganu SUTERA
Penganjuran SUTERA yang diadakan secara dwi tahunan berselang seli dengan penganjuran Sukan Malaysia(SUKMA) melibatkan beberapa acara sukan seperti bola, hoki, sepak takraw, badminton, pingpong dan sebagainya.

Temasya Sukan Terengganu (Sutera) dijadualkan bakal berlangsung pada 5 September sehingga 9 September 2019 nanti melibatkan beberapa venue pertandingan sekitar negeri ini yang akan diputuskan nanti.

Penganjuran kali ini juga turut menerima suntikan dana RM 1 juta dari pihak Kerajaan Negeri Terengganu sebagai usaha menggalakkan golongan belia khususnya membudayakan aktiviti bersukan.

Penganjuran SUTERA yang diadakan secara dwi tahunan berselang seli dengan penganjuran Sukan Malaysia(SUKMA) melibatkan beberapa acara sukan seperti bola, hoki, sepak takraw, badminton, pingpong dan sebagainya.

Pemilihan atlet dalam setiap acara sukan akan bermula di peringkat Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) sebelum layak ke peringkat Dewan Undangan Negeri(DUN) sebelum terpilih untuk mara ke peringkat daerah.

Menambah menarik penganjuran temasya sukan ini juga akan sepenuhnya mematuhi syariah yang pertama kali diadakan di mana turut bercadang menjemput negeri Kelantan dan Pahang sebagai kontijen jemputan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO Negeri Terengganu - YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO Negeri Terengganu – YB Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah . Kredit Foto – Teganukita.net

“Untuk tahun ini, ia akan berlangsung pada 5 hingga 9 September dan merupakan pertandingan sukan dwi tahunan yang kita buat untuk Terengganu. Ini bermakna pada 2019 kita akan jayakan untuk SUTERA dan tahun 2020 bagi SUKMA. Begitulah seterusnya, ia akan bergilir. SUTERA 2019 juga akan menjadi sukan patuh syariah pertama yang diadakan dan kita akan berusaha untuk menjayakannya sebaik mungkin,” ujar Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah sewaktu berucap menggulung perbahasan Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Terengganu Ke-14, di Wisma Darul Iman.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

june, 2023

02junalldayTi-SAIL CUP PRIX L02/2023

03junalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 3

14junalldayKejohanan Memanah Terbuka PKS UniSZA 2023 Edisi Ke-7

24junalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 4

X