Penundaan Liga Hoki Malaysia

Sebanyak 55 perlawanan Liga Hoki Malaysia 2021 edisi ke-34 yang dijadualkan berlangsung melibatkan 14 pasukan hoki terdiri daripada pasukan lelaki dan wanita pada musim ini akan ditunda pada Julai atau Ogos nanti.

Berbaki sehari sebelum tirai penganjuran Kejohanan Liga Hoki Malaysia 2021 edisi ke-34 yang sepatutnya bermula pada 14 Januari 2020 ini terpaksa ditunda berikutan perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 13 Januari sehingga 26 Januari ini.

Keputusan muktamad itu telah diumumkan secara rasmi oleh Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan, Datuk Seri Anil Jeet Singh sejurus perbincangan bersama pemegang-pemegang taruh liga hoki yang telah diadakan secara dalam talian. Beliau juga memberi gambaran bahawa saingan kejohanan liga hoki ini dijangkakan akan kembali beraksi pada bulan Julai atau Ogos nanti.

Sabah membuat penampilan sulung sejak sejarah penganjuran Liga Hoki Malaysia bermula pada 1987 sekaligus melengkapkan 8 pasukan lelaki kumpulan Premier musim ini setelah mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Hockademy KL yang tidak dapat meneruskan penampilan kedua musim ini.

Walaupun terdahulu perancangan penganjuran diadakan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang diperketatkan dalam acuan ‘gelombang sukan’ namun Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil yang juga venue tunggal kejohanan kini juga berada di dalam senarai negeri yang diwartakan sebagai zon perlaksanaan PKP.

Finalis Piala TNB dan Piala Sumbangsih Liga Hoki Malaysia musim lalu, pasukan hoki lelaki dari Terengganu juga turut telah berkampung di venue pertandingan sejak awal tahun ini untuk menjalani program latihan sepenuh masa bagi mengharungi kempen musim ini. Tiada sebarang aksi daripada pasukan hoki wanita Terengganu bagi musim ini berikutan kekangan kewangan yang dihadapi oleh pasukan.

Sebanyak 55 perlawanan yang dijadualkan berlangsung melibatkan 14 pasukan hoki terdiri daripada pasukan lelaki dan wanita di mana ke semua perlawanan akan diadakan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil dan tiada perlawanan di venue pasukan diadakan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

february, 2024

21feballdayLiga Federasi Lawn Bowls Malaysia (MLBF) Zon Pantai Timur

25feballdayKejohanan Lawn Bowls Bawah 12 Tahun & Bawah 18 Tahun Kebangsaan

29feballdayKejohanan Kuda Lasak Piala YAB Menteri Besar Terengganu 2024

X