MyEsports Terengganu: ZS NanNine Ungguli PUBG Mobile

ZS NanNine muncul juara PUBG Mobile bagi acara perseorangan dalam kejohanan MyEsports Terengganu 2020 manakala tempat kedua diduduki oleh GXS SYED dan tempat ke-3 oleh YoodoRude yang telah berlangsung pada 11 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

Adnan Syauqi Hafizi atau lebih mesra dikenali sebagai ZS NanNine yang kini berusia 18 tahun telah mencipta sensasi kejohanan MyEsports Terengganu 2020 setelah muncul johan dalam acara PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile(PUBG Mobile) bagi kategori perseorangan.

Atlet yang berasal dari Lumut, Perak dan kini menetap di Negeri Sembilan ini berjaya menafikan 60 atlet lain termasuk mengejutkan beberapa atlet pilihan yang layak ke pusingan akhir. Menambah manis buat atlet yang bernaung di bawah pasukan Zeus Strike Clan, kemenangan ini merupakan kejayaan terbesar yang pernah dikecapi sejak berkecimpung dalam dunia sukan elektronik ini.

Aksi ZS NanNine sewaktu berentap di pusingan akhir PUBG Mobile bagi acara perseorangan dalam kejohanan MyEsports Terengganu 2020 yang telah berlangsung pada 11 September 2020. Setiap perlawanan disiarkan secara langsung di laman Facebook Jabatan Belia Sukan dan Negeri Terengganu dan juga Esports Malaysia Terengganu. Kredit Foto – Facebook.com/esmterengganu

“Ini adalah kejayaan terbesar bagi saya buat masa ini. Terdahulu pernah juga menjuarai di kejohanan ‘Mini Tournament Online by Chel Nbwn (SQUAD)’ pada 10 Jun lepas dan sebelum itu di kejohanan yang dianjurkan oleh The Lions Esport Short Tournament (SQUAD) pada 1 Jun lepas. Saya juga pernah mendapat gunslinger dalam salah satu kejohanan yang dianjurkan oleh RiotXGank (SQUAD).”; ujar ZS NanNine kepada PenyuSukan.com

Namun sebelum itu untuk muncul juara ternyata bukan laluan mudah buat ZS NanNine yang bergelut dengan masalah emosi berikutan terhimpit dengan beberapa masalah peribadi sehingga hampir-hampir untuk menarik diri. Namun sokongan moral dari rakan-rakan ternyata mampu untuk memberi fokus sepenuhnya untuk berentap dengan beberapa nama besar dalam arena sukan elektronik yang turut berentap dalam MyEsports Terengganu 2020 ini.

ZS NanNine(dua dari kanan) bersama ahli pasukan Zeus Strike Clan sewaktu berkampung di Terengganu untuk berentap dalam kejohanan MyEsports Terengganu 2020 yang telah berlangsung pada 11 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/ZeusStrikeLivestream

ZS NanNine juga turut menzahirkan berterima kasih dan tahniah kepada penganjur di atas ruang dan peluang yang telah diberikan. Satu kejohanan yang berprestij dan amat dinantikan berikutan ketandusan penganjuran berikutan pandekmik COVID-19 yang belum bernoktah. Beliau juga turut berpendapat di mana kejohanan yang diadakah secara ‘offline’ mampu memberikan pengalaman yang berbeza buat setiap atlet yang bertanding.

Kejohanan MyEsports Terengganu 2020 kembali mewarnai komuniti sukan elektronik di negeri ini rentetan maklumbalas positif penganjuran MyStay@HomeChallenge 2.0 peringkat negeri yang telah dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan(KBS) pada April lepas.

Kerjasama strategik di antara Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu(JBSNT) bersama Esports Malaysia Terengganu(EMT) selaku badan induk sukan elektronik Terengganu sekaligus meletakkan penanda aras prestij penganjuran yang menawarkan ganjaran wang tunai kemenangan.

Malah penganjuran di fasa pasca COVID-19 ini juga dilihat tepat pada waktunya memandangkan ketandusan penganjuran sedemikian yang sering dinanti-nanti oleh atlet elektronik seluruh negara. Penyertaan adalah seramai 644 atlet melibatkan kategori perseorangan dan berpasukan bagi acara Pro Evolution Soccer 2020 (PES 2020) dan PlayerUnknown’s Battlegrounds(PUBG) yang telah berentap sejak 11 September lalu. Kemuncak penganjuran ini bagi acara berkumpulan bakal melabuhkan tirai elektronik pada 19 September di mana ianya turut akan disiarkan secara langsung di laman Facebook JBSNT dan EMT selaku penganjur bersama.

 

KEPUTUSAN PENUH MYESPORTS TERENGGANU 2020
PUBG MOBILE(SOLO)

JUARA – ZS NanNine
NAIB JUARA – GXS SYED
TEMPAT KE-3 – YoodoRude

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X