186 Sertai Program Pembangunan Hoki Terengganu

Mohamad Shazwi Rani di antara pemain pasukan Terengganu Hockey Team(THT) yang turut mencurah ilmu kepada peserta Program Pembangunan Hoki PHNT – MSST 2019 yang telah berlangsung selama dua hari di Stadium Hoki Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Program Pembangunan Hoki PHNT – MSST 2019 julung kalinya telah diadakan oleh Persatuan Hoki Negeri Terengganu(PHNT) dengan kerjasama Majlis Sukan Sekolah Terengganu(MSST) untuk mencungkil bakat-bakat baharu dari seluruh negeri Terengganu. Program selama dua hari bermula pada 21 Jun 2019 sehingga 22 Jun 2019 ini berjaya menarik seramai 186 peserta seawal usia di bangku sekolah rendah.

Bertempat di Stadium Hoki Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, ketua jurulatih Pasukan Hoki Terengganu (THT), I. Vikneswaran bersama empat pemain dari pasukan Terengganu Hockey Team(THT) turut memberi komitmen menyumbang tenaga dan ilmu sepanjang program ini.

Menambah menarik bekas kapten The Speedy Tigers yang juga anak jati negeri Terengganu; Mohd Shahrun Nabil Abdullah juga turut hadir menyumbang bakti sepenuhnya demi pembangunan sukan hoki di negeri ini.

Jumlah kehadiran dari pelbagai peringkat usia, kualiti kejurulatihan dan komitmen setiap ahli persatuan menjadi penanda aras kejayaan program ini. Malah untuk dalam tempoh 20 tahun sejarah pembangunan hoki di negeri ini boleh dikatakan ini adalah program pembangunan berskala besar pertama kali dianjurkan.

Kerjasama yang diberikan oleh pihak kerajaan negeri melalui Majlis Sukan Negeri Terengganu, Majlis Sukan Sekolah Terengganu dan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu khususnya menyediakan logistik dan penginapan secara tidak langsung merealisasikan kejayaan program ini.

I. Vikneswaran juga yang lebih mesra dikenali sebagai Vicky turut mengakui bahawa bukan satu perkara mudah untuk mendapat jumlah penyertaan sebegini khususnya dalam sebarang program pembangunan sukan dalam negara.

“Yang pastinya program ini berjaya! Kerana kita lihat daripada wajah muka mereka dan maklumbalas mereka sangat berpuas hati. Ini sesuatu yang sangat positif dan hasil dari program ini kita akan lihat dalam masa akan datang khususnya dalam kejohanan peringkat umur.” ujar I. Vikneswaran selaku perancang utama program pembangunan ini.

Timbalan Presiden Persatuan Hoki Negeri Terengganu – Mohd Fikri Harun

“Majoriti penyertaan bukan dari mereka yang elit atau pernah bermain dalam sebarang kejohanan. Malah ada diantara mereka pertama kali memegang kayu hoki setelah hadir ke program ini. Ada juga mereka sememangnya meminati sukan ini tetapi tiada ruang dan peluang selama ini. Ini yang kami mahupun untuk program pembangunan ini. Bukan hanya untuk mencungkil bakat malah memberi peluang untuk mereka untuk menimba ilmu agar minat mereka tidak terus pudar.”; ujar Timbalan Presiden Persatuan Hoki Negeri Terengganu kepada PenyuSukan.com

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X