TSG Tagih Perlumbaan Musim 2021

Pembatalan Le Tour de Langkawi edisi ke-26 (LTdL 2021) memaksa pelumba-pelumba Terengganu Cycling Team (TSG) sekali lagi ‘terkandas’ untuk menyertai sebarang kejohanan perlumbaan berikutan pandemik COVID-19 yang masih belum bernoktah.

Pembatalan siri perlumbaan berstatus Pro Series 2.0, Le Tour de Langkawi edisi ke-26 (LTdL 2021) yang dijadualkan berlangsung pada Januari depan, sememangnya memberi kesan buat pasukan-pasukan berbasikal tanah air untuk membuka tirai kalendar perlumbaan di laman sendiri.

Buat pasukan Terengganu Cycling Team (TSG), tiada sebarang pilihan yang boleh ditoleransikan setelah keputusan muktamad diumumkan oleh pemegang-pemegang taruh LTDL 2021 baru-baru ini.

Pembatalan ini juga turut sekali lagi memberi kesan kepada pelumba-pelumba TSG yang teramat dahagakan perlumbaan sejak sekian lama. Sebelum ini, TSG juga telah menarik diri dari menyertai lima jelajah perlumbaan di luar negara berikutan pandemik COVID-19 yang belum bernoktah di seluruh dunia.

Namun, TSG tetap optimis untuk kembali beraksi di laman sendiri dengan mengharapkan sekurang-kurangnya terdapat satu penganjuran perlumbaan kompetitif dalam negara di tahun hadapan.

Che Ku Izmuddin Che Ku Mahmood telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team(TSG) bermula pada 1 Mac 2019.

“Kita berharaplah..di peringkat TSG berharap supaya pada tahun 2021 akan ada race ataupun perlumbaan di peringkat lebuh raya ini yang akan masih ada lagi contohnya macam Tour of Penisular. Kita berharap ada satu race yang melibatkan tempatan. Sebab kita tahu apabila melibatkan wabak atau pandemik COVID-19 ini ia lebih kepada menjaga keselamatan terutama rider dan kru yang terlibatlah. Kita terpaksa akurlah dengan keputusan yang telah diputuskan baru-baru ini.”, ujar Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Cycling Team(TSG) Che Ku Mohd Izmuddin Che Ku Mahmood

Beliau yang ditemui PenyuSukan.com turut mengulas di mana TSG tidak sesekali akan mengambil risiko untuk memperjudikan nyawa mahupun kesihatan setiap pelumba yang juga merupakan aset bernilai tinggi kepada pasukan bertaraf profesional ini.

Namun sedemikian TSG tetap perlu menilai setiap peluang dan ruang untuk menyertai sebarang kejohanan perlumbaan seterusnya yang menawarkan kutipan mata berharga untuk kekal sebagai pasukan berstatus benua yang berpengkalan di pantai timur Malaysia ini.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X