SUKMA: Judoka Terengganu Sertai Siri Jelajah Latihan Antarabangsa

Judoka-judoka Terengganu bersama barisan jurulatih dalam persiapan pasukan ke pentas SUKMA Johor 2020. Kredit Foto – Facebook.com/tgdanish

Menjelang penganjuran sukan dwi tahunan edisi ke-20 temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Johor 2020 yang akan berlangsung pada bulan Julai nanti, atlet judoka-judoka negeri Terengganu membuka lembaran tahun baru untuk terbang ke Manila bagi menjalani sesi latihan antarabangsa pertama bersama pasukan judo kebangsaan Filipina. Judoka-judoka yang dibarisi sepenuhnya anak jati kelahiran negeri Terengganu ini termasuk jurulatih-jurulatih akan berguru selama seminggu di sana bagi menimba pengalaman berprestasi tinggi.

Pasukan kebangsaan Filipina menjadi pilihan bagi program latihan bersama ini memandangkan terdapat judoka-judoka berprofil tinggi termasuk judoka yang berasal dari negara matahari terbit, Jepun turut di negara itu. Percaturan ini dilihat tepat bagi persiapan pasukan judo Terengganu ke pentas SUKMA yang memerlukan program latihan dan pertandingan berimpak tinggi untuk menjadi penanda aras terbaik buat persediaan pasukan.

Majlis Sukan Negeri Terengganu merupakan venue latihan rasmi bagi pasukan sukan judo negeri Terengganu Darul Iman. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Filipina menjadi destinasi siri jelajah program latihan antarabangsa pertama di mana seterusnya bakal singgah ke beberapa negara lain yang juga merupakan kuasa besar sukan judo sebelum beraksi di Johor nanti. Persatuan Judo Negeri Terengganu mendapat kepercayaan besar daripada Majlis Sukan Negeri Terengganu selaku pemegang taruh untuk merangka pelbagai program latihan berimpak tinggi demi memastikan sasaran pingat emas menjadi keutamaan sekaligus mempertahankan gelaran selaku juara keseluruhan. Hasil program pembangunan sukan judo di negeri Terengganu yang mensasarkan bakat-bakat anak jati tempatan, kini seramai 56 atlet judo menjalani latihan sepenuh masa di bawah kendalian 4 tenaga jurulatih.

Untuk rekod, kem judo negeri Terengganu ini di bawah kendalian bekas jurulatih kebangsaan berpengalaman besar; Marjan Abdullah selaku ketua jurulatih yang juga baru selesai menggalas tanggung jawab di Sukan SEA Filipina 2019 baru-baru ini. Anak jati negeri Terengganu ini telah membimbing pasukan judo Terengganu sejak 2007.

Ketua jurulatih skuad judo Terengganu Hanelang; Marjan Abdullah merupakan anak jati Paka yang turut dilantik menjadi ketua jurulatih pasukan Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 dan Sukan SEA Filipina 2019 yang lalu. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Bagi kita adalah medan terbaik tahun ini untuk membuat pemilihan. Sebab hampir 50% atlet kita yang dah habis sekolah. Jadi saya boleh bagi 100% program latihan tanpa gangguan untuk tiga sesi latihan satu hari untuk atlet-atlet yang dah habis sekolah.”, ujar Ketua Jurulatih Judo Negeri Terengganu; Marjan Abdullah.

Marjan juga turut mengulas kepada PenyuSukan.com bahawa atlet-atlet sukan judo negeri ini yang tidak layak untuk bertanding di pentas SUKMA Johor 2020 nanti kini dalam rangka persediaan pasukan untuk beraksi di pentas kejohanan antarabangsa dan SUKAN SEA Hanoi 2021.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X