Persekutuan Taekwon-Do Malaysia(ITF) Berpusat Di Terengganu

Persekutuan Taekwon-Do Malaysia(ITF) yang baru ditubuhkan kini berpusat di Terengganu. Kredit Foto – Facebook.com/malaysiantkd

Persekutuan Taekwon-do Malaysia(MTF) yang baru ditubuhkan pada Ogos tahun lalu terus komited untuk meletakkan penanda aras terbaik demi memartabatkan sukan taekwon-do tanah air. Meletakkan ketelusan pengurusan badan sukan sebagai agenda utama penubuhan berjaya menarik kepercayaan 15 badan gabungan seluruh negara dalam tempoh kurang setahun.

Terkini dalam Mesyuarat Agung Kali Pertama yang diadakan secara dalam talian merekodkan kehadiran perwakilan seramai 61 orang terdiri daripada perwakilan setiap negeri, kelab-kelab bersekutu dan juga pemerhati jemputan meletakkan satu penanda aras terbaik untuk MTF meneruskan agenda perjuangan badan sukan ini.

Pada mesyuarat yang sama juga turut berlansung pemilihan ahli jawatankuasa bagi sesi 2021-2023 yang dibuat secara dalam talian melalui pengundian secara elektronik bersistematik. Memanfaatkan penggunaan teknologi sepenuhnya menjadi pilihan terbaik sewaktu pandemik COVID-19 yang masih belum berakhir dalam usaha untuk memperkukuhkan badan sukan yang turut berdaftar dengan Pesuruhjaya Sukan Malaysia(PSM) ini.

Senior Master Najmi Abdullah dilantik sebagai Presiden Persekutuan Taekwon-do Malaysia(MTF) bagi penggal 2021 sehingga 2023. Kredit Foto – Facebook.com/malaysiantkd

Keputusan sebulat suara telah berjaya dicapai untuk melantik Senior Master Najmi Abdullah sebagai Presiden MTF bagi sesi 2021 sehingga 2023 ini di mana beliau merupakan di antara pelopor awal sejarah seni Taekwon-Do tanah air. Perlantikan ini dilihat tepat pada waktunya memandangkan ketandusan kepimpinan untuk membawa hala tuju badan sukan ini ke peringkat yang lebih tinggi. Malah turut menerima perlantikan jawatan kuasa adalah daripada golongan muda untuk menongkah arus modenisasi sukan seni mempertahankan diri yang telah bertapak di negara sejak 1963.

Senior Master Najmi Abdullah(kiri) sewaktu kunjung hormat bertemu Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya. Kredit Foto – Facebook.com/malaysiantkd

Mengulas lanjut, Najmi Abdullah juga turut meletakkan sasaran bagi penyertaan kejuaraan dunia yang julung kali akan diadakah secara dalam talian pada September nanti. Kejuaraan yang dianjurkan oleh International Taekwon-Do Federation (ITF) selaku badan induk dunia dijadualkan berlangsung pada 4 September sehingga 19 September 2021 nanti turut mempertaruhkan beberapa atlet ternama dunia walaupun diadakan secara dalam talian sepenuhnya. Melihat inisiatif badan induk dunia yang turut sama mengadaptasi norma baharu dalam penggunaan teknologi meletakkan MTF selaku entiti taekwon-do terbesar dalam negara berada di landasan tepat demi hala tuju badan sukan ini.

Kredit Foto – Facebook.com/malaysiantkd

Menambah menarik, pusat pentadbiran sukan taekwon-do ini juga akan berpusat di negeri Terengganu di mana akan beroperasi sepenuhnya di fasiliti Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT). Sememangnya MTF bersama MSNT telah menjalinkan kerjasama sejak sekian lama dalam persediaan atlet ke pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) di mana beberapa atlet MTF turut beraksi cemerlang meraih podium pada penganjuran itu. Seterusnya MTF kini dalam proses pendaftaran untuk bernaung di bawah Majlis Olimpik Malaysia sebagai ahli gabungan yang diiktiraf demi memartabatkan sukan taekwondo tanah air.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X