Pengurniaan Diraja The Pocket Rocketman

Dato’ Azizulhasni Awang merupakan atlet Olimpik pertama kelahiran Terengganu mendapat pengurniaan Bintang-Bintang Darjah Kebesaran Negeri Terengganu oleh Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin setelah dianugerahkan berkuatkuasa 18 Julai 2021.

‘The Pocket Rocketman’ menerima kejutan paling bermakna sepanjang hayat karier bergelar atlet profesional sukan berbasikal setelah dianugerahkan Darjah Kebesaran Dato’ Paduka Mahkota Terengganu Yang Amat Dihormati(D.P.M.T.) yang membawa gelaran Dato’ kepada Azizulhasni Awang berkuatkuasa serta merta bermula 18 Julai 2021 seperti mana tarikh kenyataan media yang dikeluarkan oleh Pejabat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu.

Anak jati Dungun yang kini berusia 33 tahun kini giat memberi fokus di saat-saat akhir persiapan misi memburu emas pertama di pentas Olimpik Tokyo yang dijadualkan pada Ogos nanti.

“Sejujurnya saya masih lagi terkejut dengan berita yang diterima ini tetapi dalam pada masa yang sama saya juga amat terharu kerana ini adalah penganugerahan yang terbesar dalam karier saya dan juga diri saya sebagai atlet negara.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak istana Terengganu, patik menjunjung kasih Tuanku! Terima kasih kepada pihak kerajaan negeri Terengganu dan juga semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung.

“Bagi saya penganugerahan ini akan dijadikan sumber motivasi tambahan untuk saya beraksi dengan cemerlangan di Tokyo nanti. Dan insyAllah dengan berkat doa seluruh rakyat Malaysia saya dapat merealisasikan impian pingat emas nanti. InsyAllah terima kasih semua.”, ujar Dato’ Azizulhasni Awang kepada PenyuSukan.com sewaktu dihubungi.

Beliau juga turut menzahirkan terima kasih kepada pihak Kerajaan Negeri Terengganu, Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT), pihak-pihak tertentu di belakang tabir, peminat dan juga media yang sentiasa memberi sokongan sejak 15 tahun yang lalu setelah terbabit dalam industri sukan berbasikal ini.

Perkembangan ini juga secara tidak langsung menyemarakkan lagi semangat untuk beraksi di Tokyo nanti di mana merupakan penampilan kedua di pentas Olimpik setelah pertama kali beraksi berjaya meraih pingat gangsa di Olimpik Rio 2016. Pada Olimpik Tokyo, Azizulhasni dijadualkan untuk berentap dalam acara pecut bermula pada 4,5 dan 6 Ogos manakala acara keirin pada 7 dan 8 Ogos nanti.

Kenyataan media daripada Pejabat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu berkaitan pengurniaan Bintang-Bintang Darjah Kebesaran Negeri Terengganu bagi tahun 2021 berkuatkuasa mulai 18 Julai 2021.
SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X