‘The Rhinos’ Sasar Julang Piala Menteri Pengajian Tinggi

‘The Rhino’ merupakan pasukan bola sepak Universiti Sultan Zainal Abidin telah ditubuhkan pada 22 Januari 2011 untuk saingan pertama mereka dalam kempen kelayakkan Divisyen 2 Liga Bola Sepak IPT ketika itu. Kredit Foto – https://www.facebook.com/PusatSukanUniSZA

Skuad bola sepak Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) mempertaruhkan hampir 90 peratus muka baharu bagi menghadapi Piala Menteri Pengajian Tinggi yang bermula 6 Jun ini.

Pengurus pasukan, Muzafar Mohd. Din, berkata, situasi itu bagaimanapun enggan dijadikan alasan oleh skuad The Rhinos untuk merebut trofi berkenaan yang kali terakhir dimenangi mereka pada 2016.

Menurut Muzafar, persediaan rapi diketuai jurulatih, Mohd. Norhisham Hassan sejak awal tahun ini turut membuktikan hasrat skuad bola sepak Unisza menamatkan kemarau kejuaraan selama enam tahun.

“Daripada 25 pemain yang dibawa, hanya tiga yang pernah bersama pasukan pada edisi terakhir 2019 namun kekurangan pengalaman tidak akan mematahan moral barisan pemain.

“Pihak pengurusan meletakkan sasaran juara dan Unisza sendiri satu nama yang besar pernah menjuarai Divisyen Satu Liga IPT dan Piala MASUM pada 2015, Piala Menteri Pengajian Tinggi pada 2016 serta naib juara Piala Sumbangsih 2017.

“Kami akan bertarung habis-habisan walaupun bukan berstatus bintang seperti beberapa pasukan yang dibarisi pemain negara,” jelasnya selepas Majlis Memperkenalkan Penaja di sini hari ini.

Pada majlis tersebut, skuad bola sepak Unisza yang diwakili Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Datuk Dr. Mohd. Hafiz Yusoff menerima suntikan tajaan RM20,000 bagi persediaan sepak mula kejohanan.

Sebanyak 12 pasukan bertanding dan dibahagikan empat kumpulan dengan Unisza diundi bersama UiTM Perlis serta Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dalam Kumpulan C.

Kesemua perlawanan akan berlangsung di Universiti Tenaga Nasional (Uniten) dengan dua pasukan teratas kumpulan layak ke suku akhir.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X