SUKMA: Undian Sukan Berpasukan Seimbang

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Encik Ibni Amin Busu(kanan) ketika membuat cabutan undi dalam majlis pengundian sukan berpasukan SUKMA Perak 2018 yang telah berlansung di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil pada 20 Julai 2018. Kredit Foto - www.nsc.gov.my
Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Encik Ibni Amin Busu(kanan) ketika membuat cabutan undi dalam majlis pengundian sukan berpasukan SUKMA Perak 2018 yang telah berlansung di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil pada 20 Julai 2018. Kredit Foto – www.nsc.gov.my

Kontijen sukan berpasukan Majlis Sukan Negeri Terengganu dalam misi “Win Back Mission” ke temasya Sukan Malaysia(SUKMA Perak 2018) di Perak nanti dilihat bakal menerima cabaran yang seimbang. Berbekalkan persiapan rapi sejak sekian lama dengan beberapa kejohanan kebangsaan dan antarabangsa yang telah disertai selama ini sedikit sebanyak menjadi ukuran buat setiap pasukan.

Bola sepak, badminton, bola keranjang, bola jaring, bola baling, futsal, hoki, kriket, ragbi dan sepak takraw merupakan acara berpasukan yang akan dipertandingkan di Perak nanti.

Senarai juara-juara Sukan Malaysia dari tahun 1986 hingga 2016. Kredit Foto – www.nsc.gov.my

Demi memastikan misi keramat ini menjadi kenyataan, dengan penyertaan seramai 555 atlet dari negeri ini perlu memastikan 69 pingat emas perlu direntap untuk memburu kejayaan. Menurut laporan sebanyak RM 8 juta telah dibelanjakan oleh kerajaan negeri dengan persediaan atlet yang telah bermula sebaik sahaja tamat penganjuran SUKMA pada edisi lalu di Sarawak. Untuk rekod, Terengganu pernah merangkul kejuaraan keseluruhan pada edisi 2008, 2010, 2011 dan 2012.

Beberapa kontijen sukan dijangka akan tiba awal di Perak nanti untuk latihan penyesuaian dan persediaan awal yang penting untuk memastikan setiap pasukan bersedia sepenuhnya.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X