Ragbi: 5 Try Perlawanan Persahabatan

Perlawanan persahabatan di antara pasukan ragbi negeri Terengganu menentang Selangor berlansung dalam cuaca hujan lebat seawal permainan sehingga tamat bertempat di Padang Utara, Petaling Jaya. Kredit Foto - Enche Mohd Amirul Mukminin
Perlawanan persahabatan di antara pasukan ragbi negeri Terengganu menentang Selangor berlansung dalam cuaca hujan lebat seawal permainan sehingga tamat bertempat di Padang Utara, Petaling Jaya. Kredit Foto – Enche Mohd Amirul Mukminin

Menjelang kempen kejohanan ragbi Piala Agong 2018 edisi ke-36 yang bakal bermula pada 6 Oktober 2018 nanti, Terengganu telah giat mempersiapkan pasukan dengan mengadakan satu perlawanan persahabatan bersama pasukan negeri Selangor. Perlawanan yang telah berlansung dalam cuaca hujan lebat seawal permainan sehingga tamat, Terengganu berjaya memperolehi 5 jatuhan try sekaligus mendominasi perlawanan ini. Padang Utara, Petaling Jaya menjadi padang pertama buat pasukan ini untuk memperkemaskan persiapan pasukan.

Mohd Mazuri Sallehudin selaku ketua jurulatih pasukan ragbi negeri Terengganu memperlihatkan optimis terhadap keserasian pasukan walaupun pertama kali digandingkan di atas padang. Pada persiapan awal pasukan terdapat dua kumpulan pemain menjalani latihan iaitu di Kuala Terengganu dan di Universiti Putra Malaysia. Hal ini adalah kerana terdapat sebahagian pemain ragbi negeri ini merupakan pelajar di universiti tersebut dan sekitar lembah Klang. Perlawanan ini juga turut memperlihatkan aksi pemain import Fiji; Osea Navori yang pertama beraksi bersama pasukan ini.

Perlawanan persahabatan di antara pasukan ragbi negeri Terengganu menentang Selangor berlansung dalam cuaca hujan lebat seawal permainan sehingga tamat bertempat di Padang Utara, Petaling Jaya.

Walaubagaimanapun menurut ketua jurulatih ini masih banyak perkara yang perlu diperkemaskan khususnya taktikal permainan dan keupayaan pemain itu sendiri untuk berentap di pentas Piala Agong ini. Kejohanan Piala Agong merupakan kejohanan paling berprestij di dalam kalendar ragbi kebangsaan di mana setiap negeri yang bertanding sudah pasti membuat perlaburan besar untuk muncul juara. Perlawanan persahabatan ini juga turut dibarisi beberapa pemain senior negeri ini yang turut memberi aksi kepada pasukan kelahiran mereka.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

may, 2023

06mayalldayKejuaraan BMX Remaja Sirkit 2

27mayalldayKejohanan Terbuka Lawan Pedang Wilayah Persekutuan

X