Pindaan Akta Pembangunan Sukan 1997 Bakal Dibentang Mac 2018

Khairy Jamaluddin pernah memberi pandangannya pada tahun 2015 untuk meminda akta Akta Pembangunan Sukan 1997 ini. Kredit Foto – Utusan/Halim Khalid

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyatakan bahawa pindaan Akta Pembangunan Sukan 1997 bakal dibentang pada Mac 2018 sekiranya sidang Parlimen dijalankan dan tiada Pilihan Raya Umum sebelum itu. Beliau turut mengesahkan bahawa draf pindaan tersebut kini di peringkat akhir untuk pegawai undang-undang Kementerian Belia dan Sukan meneliti sebelum dihantar kepada Jabatan Peguam Negara secepat mungkin.

Namun Khairy menegaskan tidak mampu memberi sebarang jaminan ia akan diselesaikan dalam tempoh terdekat ini. Hal ini adalah kerana membabitkan semua persatuan sukan dari setiap negeri di mana banyak perkara perlu ditimbangkan sebelum perlaksanaan.

Mengikut Akta Pembangunan Sukan, setiap penganjuran program sukan perlu mendapatkan kebenaran Pesuruhjaya Sukan (PJS) dan sekiranya gagal, ia adalah satu kesalahan di mana penganjur boleh dikenakan hukuman maksimum RM5,000, hukuman penjara maksimum enam bulan atau kedua-dua sekali.

Bangunan Parlimen Malaysia yang terletak di ibu kota Kuala Lumpur merupakan lokasi dimana semua Ahli Parlimen Malaysia berhimpun. Kredit Foto – Astro AWANI / SHAHIR OMAR

Selain itu, mengikut Seksyen 36 Akta Pembangunan Sukan 1997 pula, sebarang penganjuran sukan perlu mendapat kelulusan PJS, di samping keperluan penganjur mendapatkan kebenaran badan pengelola sukan terbabit termasuk polis, pihak berkuasa tempatan dan sebagainya.

Cadangan pindaan seksyen berkenaan turut mencadangkan pihak penganjur boleh dikenakan denda maksimum RM500, 000 serta memanjangkan hukuman penjara.

Untuk rekod, Khairy Jamaluddin telah memberi pandangannya pada tahun 2015 untuk meminda akta ini bagi memberi lebih kuasa kepada sesetengah agensi di bawahnya seperti Pesuruhjaya Sukan untuk mengambil tindakan tegas ke atas sesebuah persatuan sukan kebangsaan.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X