192 Pelayar Buru Kejuaraan Terengganu Monsoon Challenge 2023

Prestij kejuaraan sukan pelayaran peringkat kebangsaan, Terengganu Monsoon Challenge 2023 mencipta penanda aras baharu penganjuran setelah menerima penyertaan antarabangsa dari negara Thailand, Singapura dan India untuk menambah saingan sengit bersama-sama pelayar tanah air untuk merebut kejuaraan.

Singapura mendominasi penyertaan dari luar negara terbesar dengan mempertaruhkan 7 pelayar diikuti 3 pelayara dari Thailand dan seorang pelayar muda dari India sekaligus menghimpunkan keseluruhan penyertaan seramai 192 peserta Terengganu Monsoon Challenge 2023 yang berlangsung selama empat hari sehingga 31 Disember 2023 di Duyong Marina Resort, Kuala Nerus, Terengganu.

Sebanyak 10 kategori yang dipertandingkan iaitu Optimist Senior Fleet, Optimist Junior Fleet, Int 420 Fleet, ILCA Fleet, RS One Fleet, Techno 293 Fleet, Junior Rig Fleet, RC IOM Fleet, Byte CII Fleet dan termasuk kategori bot Hansa yang dipertaruhkan bagi atlet orang kelainan upaya(Para) yang mula mendapat perhatian untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Kategori bot Optimist merupakan penyertaan paling ramai iaitu seramai 45 pelayar bagi acara Junior dan 37 peserta bagi acara Senior menghimpunkan keseluruhan 82 pelayar bagi bot kategori ini. Menambah warna warni penganjuran kali ini adalah kategori RC IOM iaitu kategori bot perlumbaan kawalan jauh yang diperkenalkan sebagai usaha untuk menarik minat lebih ramai lagi di dalam pembangunan sukan pelayaran ini.

 

JUMLAH PENYERTAAN MENGIKUT KATEGORI

Optimist Senior Fleet – 37 Peserta – 1 INDIA 3 THAILAND 1 SINGAPURA
Optimist Junior Fleet – 45 Peserta
Int 420 Fleet – 5 Peserta
ILCA Fleet – 39 Peserta
RS One Fleet – 11 Peserta – 6 SINGAPORE
Techno 293 Fleet – 9 Peserta
Junior Rig Fleet – 26 Peserta
RC IOM Fleet – 7 Peserta
Hansa Fleet – 6 Peserta
Byte CII Fleet – 7 Peserta

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X