Liga Hoki Malaysia: Setelah Dhaarma Raj Kini Jung Manjae Digantung

Muhammad Dhaarma Raj Abdullah(kanan) yang menggalas jawatan ketua jurulatih THT bagi musim LHM 2020 ini telah digantung 1 perlawanan untuk berada di luar pada ketika aksi menentang TNB Thunderbolts berikutan mempersoalkan tentang mutu kepengadilan sewaktu bertemu UniKL sebelum ini. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Gergasi hoki pantai timur; Terengganu Hockey Team(THT) sekali lagi berdepan dengan situasi penggantungan menjelang aksi perlawanan ke-10 Liga Hoki Malaysia 2020(LHM 2020) untuk bertandang ke Sungai Petani menentang Kedah/Nurinsafi HT.

THT kini dalam kempen wajib memenangi ke semua baki perlawanan untuk kekal berada dalam kelompok teratas sekaligus menempah slot Piala TNB 2020 nanti. Sehingga kini setelah mengharungi 9 aksi perlawanan, THT hanya mencatatkan dua kekalahan berturut-turut ke atas UniKL yang gah berada di puncak tangga liga.

Terdahulu ketua jurulatih Muhammad Dhaarma Raj Abdullah telah digantung 1 perlawanan untuk berada di luar padang bagi aksi menentang TNB Thunderbolts di laman sendiri berikutan mengulas kepada pemberita tentang mutu pengadilan sewaktu perlawanan menentang UniKL di laman sendiri.

Tiada tambahan mata! Terengganu Hockey Team(THT) masih kekal tidak berganjak di tempat ke-3 kedudukan Liga Hoki Malaysia 2020(LHM 2020) setelah mengharungi 3 perlawanan terakhir dan terkini di laman sendiri setelah dinafikan oleh UniKL. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Kegagalan demi kegagalan pengadil untuk memberi keputusan yang tepat merencatkan persembahan tuan rumah malah turut dirasai oleh pasukan pelawat iaitu UniKL yang telah memenangi pada perlawanan tersebut. Menambah tekanan buat pasukan yang telah membuat pelaburan besar musim ini, ianya suatu yang perlu dipandang serius oleh kerana situasi yang sama turut berlaku sewaktu perlawanan pembukaan dan juga perebutan Piala Sumbangsih melibatkan kedua-dua pasukan ini.

Bekas ketua jurulatih wanita kebangsaan; Muhammad Dhaarma Raj Abdullah galas tugas selaku ketua jurulatih Terengganu Hockey Team bagi musim Liga Hoki Malaysia 2020. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Masalah penggantungan ini merupakan satu tekanan buat kami. Sebelum ini saya dan untuk perlawanan seterusnya Jung Manjae pula digantung. Kami kini dalam misi untuk wajib menang dalam semua baki perlawanan untuk slot Piala TNB nanti. Untuk memenangi liga musim ini, kita sudah tiada peluang kerana UniKL sudah terlalu jauh mendahului liga.” ujar Muhammad Dhaarma Raj Abdullah yang menggalas jawatan ketua jurulatih THT bagi musim LHM 2020 ini.

Muhammad Dhaarma Raj Abdullah yang juga merupakan bekas ketua jurulatih wanita kebangsaan menegaskan pentingnya penggunaan rujukan video untuk kejohanan yang berprestij tinggi ini. Malah penggunaan video untuk membantu keputusan pengadil telah diguna pakai oleh beberapa negara kuasa besar hoki namun tidak buat Malaysia yang juga merupakan antara pasukan yang digeruni. Terkini seperti mana senarai kedudukan semasa di tangga dunia, pasukan hoki lelaki kebangsaan berada di tangga kedudukan ke-11 dan pasukan wanita di tangga ke-20 dunia.

Sepanjang 9 aksi perlawanan Liga Hoki Malaysia 2020; import Terengganu Hockey Team kelahiran Korea Selatan Jung Manjae telah mengutip 2 kad hijau dan 2 kad kuning di mana kad kuning pertama dikutip sewaktu membantu pasukan untuk menewaskan UiTM berkeputusan 5 berbalas 3. Sehingga kini Jung Manjae merupakan pengutip mata demerit tertinggi iaitu sebanya 12 mata. Kredit Foto –PenyuSukan.com

Setelah Dhaarma Raj, seterusnya Jung Manjae pula menjalani hukuman penggantungan 1 perlawanan rentetan insiden kad kuning yang menyumbang 12 mata demerit sewaktu bertemu TNB Thunderbolts dalam aksi sebelum ini. Sehingga kini, import dari Korea Utara ini merupakan pemain yang mengutip mata hukuman tertinggi sepanjang liga ini berlangsung.

Terdapat 3 jenis warna kad pengadil yang diguna pakai sepanjang kejohanan ini berlangsung iaitu kad hijau, kad kuning dan kad merah. Setiap layangan kad yang diterima akan menghukum pemain seperti berikut. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Untuk rekod, sekiranya pemain mempunyai jumlah mata demerit terkumpul sebanyak 8 mata maka akan digantung 1 perlawanan seterusnya. 8 mata demerit terkumpul sama ada setelah menerima 4 kad hijau atau 2 kad kuning atau 2 kad hijau bersama 1 kad kuning atau 1 kad merah sepanjang perlawanan yang telah berlangsung.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X