KTRC Criterium Race: Kayuhan Tengkujuh 200 Pelumba 7 Kategori

Kejohanan lumba basikal kriterium yang dijenamakan sebagai Kuala Terengganu Ride Challenge Criterium Race mempertaruhkan 7 kategori acara perlumbaan telah berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus pada 12 Disember 2020.

Sebaik sahaja kelonggaran rentas daerah dan negeri Terengganu dibenarkan berikutan perlaksaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) sebelum ini, Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) bersama Persatuan Lumba Basikal Negeri Terengganu(PLBNT) pantas mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu perlumbaan kompetitif secara tertutup.

Perlumbaan kriterium yang dijenamakan sebagai ‘Kuala Terengganu Ride Challenge Criterium Race’ ini menjadi pentas penting buat atlet-atlet Sukan Malaysia(SUKMA) negeri ini untuk mencari momentum kayuhan setelah berlatih sejak sekian lama tanpa saingan padu. Penyertaan oleh pelumba-pelumba bertaraf profesional juga secara tidak langsung menambah prestij penganjuran dalam memberi cabaran kayuhan musim tengkujuh mengikut kategori yang ditetapkan.

Pelumba BMX Terengganu Saniy Syahmi Mohd Safiee(jersi putih hadapan dua dari kiri) dan Amer Akbar Anuar (jersi putih hadapan tiga dari kiri) turut berentap kayuhan dalam Kuala Terengganu Ride Challenge yang telah berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus pada 12 Disember 2020.

Sebanyak 7 kategori acara perlumbaan yang dipertandingkan yang mempertaruhkan kayuhan sejauh 1.2km bagi setiap pusingan turut melibatkan acara peringkat umur bawah 15 dan bawah 18 tahun. Penganjuran ini berjaya menarik penyertaan keseluruhan seramai 200 pelumba turut menjadi serampang dua mata oleh pemegang taruh sukan berbasikal negeri ini dalam usaha pencarian pelapis bakat-bakat baharu untuk menghadapi temasya Sukan Malaysia SUKMA Johor 2022 nanti. Impak dari penganjuran ini mengambarkan perkembangan sukan berbasikal negeri Terengganu tidak ketandusan bakat-bakat baharu untuk diketengahkan.

Pelumba Terengganu Incorporated Cycling Team(TSG) Mohd Harrif Salleh berjaya menepati ramalan untuk muncul juara bagi kategori ‘Pro Race’ setelah menafikan beberapa pelumba hebat yang kian meningkat naik seperti Shahrul Mat Amin dan Irwandie Lakasek yang juga rakan sepasukan dari TSG, serta pelumba Sapura Cycling Team(TSC) Muhammad Nur Aiman Mohd Zarif.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya yang turut hadir ke Kuala Terengganu Ride Challenge yang mempertaruhkan 7 kategori acara perlumbaan telah berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus pada 12 Disember 2020.

“Sebenarnya kami di MSN sentiasa menyokong persatuan-persatuan ataupun pasukan-pasukan di bawah program SUKMA untuk mengadakan pertandingan secara dalaman untuk mempertingkatkan dan juga memberi peluang kepada semua atlet kita yang selama ini berlatih tanpa pertandingan untuk mengasah bakat mereka untuk mengurangkan rasa boring dalam mengadakan latihan setiap hari,” ujar Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya

Ketua Jurulatih Berbasikal Negeri Terengganu Syed Mohd Husaini Syed Mazlan sewaktu Kejohanan Kuala Terengganu Ride Challenge yang mempertaruhkan 7 kategori acara perlumbaan telah berlangsung di Litar Permotoran Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus pada 12 Disember 2020.

“Pendekatan yang MSNT anjur bersama dengan persatuan, kita hendak mencari bakat-bakat baharu untuk tahun depan sebagai pelapis untuk program SUKMA kita lah untuk akan datang. Kejohanan yang kita buat ini..Alhamdullilah ..sambutan yang begitu hangat dari setiap daerah-daerah. Untuk setakat ini Alhamdullilah.. kita tidak akan ketandusan sebab rider rider kita ini boleh dikatakan memang komitmen diaorang ini memang terbaik setakat ini,” mengulas Syed Mohd Husaini Syed Mazlan selaku ketua jurulatih berbasikal negeri Terengganu.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

september, 2023

02sepalldayKejuaraan Lawan Pedang Terbuka Negeri Sembilan

02sep8:00 am12:00 pmTSG Shimano Fellowship Ride 2023

03sepalldayTOUR GATEH D'TRANUNG 2023

09sepalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 8

22sepalldayCub Prix Malaysia 2023 - Pusingan Ke-8

23sepalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 9

23sepalldaySukan Asia Ke-19 Hangzhou 2022

28sepalldayTerengganu Open Ranking Regatta-Ti-SAIL CUP PRIX L03/2023

30sepalldayRAGBI PIALA AGONG - SELANGOR vs TERENGGANU

X