Kejutan Markless ST Tempah Tiket Akhir TAL19

Barisan pemain-pemain pasukan bola sepak Markless Soccer Team yang berjaya menempah slot ke pentas akhir perebutan Piala Terengganu Amateur League 2019. Kredit Foto – Facebook.com/marklessst

Setelah 3 musim berturut-turut terkandas di pusingan separuh akhir perebutan Piala Terengganu Amateur League(TAL), akhirnya tuah memihak kepada Markless Soccer Team(Markless ST) setelah berjaya menafikan Besut United berkeputusan 3 tanpa sebarang balasan gol dalam cuaca hujan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu. Bertambah manis kejayaan ini juga sekaligus melunaskan hutang di mana pada musim lalu Besut United turut telah menafikan pada perlawanan yang sama untuk menempah tiket ke pentas akhir.

Markless ST juga turut mencalar sedikit rekod pasukan lawan ini di mana pada musim ini Besut United sekali lagi berjaya mempertahankan kejuaraan Liga Super TAL dengan rekod tanpa kalah sepanjang perjalanan liga musim ini. Mara ke pentas akhir Piala TAL 2019 ini sememangnya memberi satu keterujaan buat Mohd Salleh Isa selaku pemilik pasukan yang telah banyak melabur sejak penubuhan pasukan.

‘Respect All Fear None’ menjadi azimat buat pasukan Markless Soccer Team yang telah ditubuhkan sejak 2017. Kredit Foto – Facebook.com/marklessst

Menempah slot ke pentas akhir ini juga sedikit sebanyak bakal memahat kenangan nostalgia buat beberapa pemain utama pasukan Markless ST ini yang tidak dapat lagi untuk beraksi pada musim hadapan memandangkan peraturan TAL hanya mempertaruhkan pemain berusia bawah 25 tahun sahaja.

Anak jati Setiu, Akram Asidi(jersi bernombor 17) merupakan bekas pemain kebangsaan skuad bawah 16 tahun di pentas Konfederasi Bola Sepak Asia(Asian Football Confederation) pada 2011 dan kini bersama Markless ST untuk saingan kempen Terengganu Amateur League. Kredit Foto – Agensi

Penampilan sulung Markless ST di pentas gelanggang TAL pada 2017 turut telah dibarisi beberapa pemain anak jati Terengganu yang berpengalaman di pentas Asia bersama pasukan kebangsaan, Piala Presiden dan Piala Belia. Begitu juga dengan jurulatih pasukan ini yang merupakan anak jati Batu Buruk; Muhamad Ridzuan Mazlan yang mengutip pengalaman besar sepanjang bersama pasukan UPB MyTeam dan T-Team FC.

Pemilik Markless Soccer Team; Mohd Salleh Isa. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Tertubuhnya pasukan di Kuala Nerus ini di atas dasar berkawan. Setiap pemain yang diambil atas dasar berkawan tanpa mengira dari mana kampung mahupun daerah dalam negeri Terengganu ini… mereka hendak bermain dan saya rasa terpanggil untuk wujudkan ruang dan peluang buat mereka yang tidak mendapat tempat di mana-mana pasukan yang bertanding. 3 musim kami terkandas di pusingan separuh akhir berturut – turut sejak penampilan pertama. Pada musim ini pemain kami nekad untuk muncul juara kerana terdapat sebilangan pemain kami yang terpaksa meninggalkan pasukan ini di musim hadapan dengan satu kenangan terpahat di hati mereka.” ujar pemilik Markless Soccer Team; Mohd Salleh Isa kepada PenyuSukan.com.

Mengulas untuk bertemu Kerteh FC yang turut mara ke pentas akhir nanti, Mohd Salleh berkata pasukan itu merupakan pasukan pilihan kejohanan selaku juara Liga Premier TAL yang perlu dihormati. Setiap pasukan yang mara ke pentas akhir masing-masing mempunyai peluang sama rata kerana telah membuktikan kemampuan masing-masing pada perlawanan sebelumnya.

Sebanyak 20 pasukan dari kelompok Liga Super dan Liga Premier telah berentap bagi kempen Terengganu Amateur League 2019. Tamat saingan liga degan 2 juara telah dimuktamadkan maka seterusnya akan berlangsung saingan Piala TAL dengan 4 pasukan dari Liga Premier dan 6 pasukan dari Liga Super. Kredit Foto – Facebook.com/terengganuamateurleague

Beliau juga turut menzahirkan tanda terima kasih kepada pihak penganjur TAL kerana kekal komited untuk meneruskan musim liga ini sejak 2015 dan bukan hanya menjadi penganjuran pertama kali dan yang terakhir. Tidak dinafikan penganjuran ini memerlukan kos yang besar dan kesungguhan penganjur untuk mencari tajaan-tajaan bagi menampung kos wajar dipuji.

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

november, 2023

05novalldayKejohanan Trek Yayasan Sime Darby Siri 12

09novalldayKejuaraan Lawan Pedang Terbuka Kedah

18novalldaySetiu Jamboree MTB Challenge 2023

X