Hanelang 7s Pentas Persiapan Pasukan Ragbi SUKMA 2020

Hanelang 7s merupakan kejohanan ragbi 7 sepasukan bawah 21 tahun yang julung kali dianjurkan oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu bersama Majlis Sukan Negeri Terengganu untuk memberi pentas terbaik buat persiapan setiap pasukan ragbi yang akan berentap di pentas temasya Sukan Malaysia (SUKMA) Johor 2020 pada Julai nanti. Kredit Foto – PenyuSukan.com

Menjelang penganjuran temasya Sukan Malaysia(SUKMA) 2020 di Johor tidak lama nanti, Persatuan Ragbi Negeri Terengganu mengambil inisiatif untuk menganjurkan kejohanan ragbi tujuh sepasukan yang dijenamakan sebagai Hanelang Sevens bagi memberi pentas persiapan buat pasukan-pasukan SUKMA 2020 sebelum ke Johor nanti.

Tanggungjawab ini digalas oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu bersama Majlis Sukan Negeri Terengganu selaku pemegang taruh dan beberapa rakan penaja memandangkan ketandusan penganjuran kejohanan ragbi tujuh sepasukan dalam negara yang menyasarkan peringkat umur bawah 21 tahun sepenuhnya. Penganjuran seumpana ini amat penting buat pasukan-pasukan khususnya pasukan tuan rumah yang sentiasa dahagakan pendedahan kejohanan sebagai penanda aras semasa buat pasukan.

Malah penganjuran ini secara tidak langsung memberi peluang kepada pegawai-pegawai pasukan dan ahli persatuan ragbi negeri ini untuk setiasa bersedia dalam sebarang penglibatan penganjuran kejohanan dalam negeri Terengganu.

Kejohanan selama dua hari yang dijadualkan bakal berlangsung pada 29 Februari sehingga 1 Mac nanti sehingga kini telah berjaya menghimpunkan penyertaan sebanyak 12 pasukan lelaki dan 9 pasukan wanita menjadikan keseluruhan sebanyak 21 pasukan.

Timbalan YDP Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Encik Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab. Kredit Foto – PenyuSukan.com

“Kejohanan Hanelang 7s ini, kita memang adakan untuk bawah 21 tahun kerana untuk persiapan SUKMA lah dan InsyAllah kejohanan ini kita akan jadikan kejohanan tahunan kita lah pada masa-masa akan datang keranan dilihat pada kali pertama kita anjurkan ini mendapat sambutan yang luar biasa dari negeri-negeri yang ambil bahagian.”; ujar Che Mohd Zulkarnain Abdul Wahab selaku Timbalan YDP Persatuan Ragbi Negeri Terengganu.

Beliau ditemui PenyuSukan.com sewaktu menghadiri Majlis Pentaulihan Ketua Kontijen, Timbalan Ketua Ketua Kontinjen, Bapa Angkat dan Jabatan Angkat SUKMA Johor 2020 bagi kontijen negeri Terengganu. Temasya SUKMA 2020 edisi ke-20 dijadualkan bakal membuka gelanggang pada 11 Julai nanti melibatkan 31 jenis sukan yang dipertandingkan di 39 venue dari 3 daerah utama dalam negeri Johor.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X