Atlet Terengganu Cemerlang SPM 2020

Mohamad Syazwan Al-Afif Mohamad Sawal merupakan atlet ragbi Terengganu skuad SUKMA 2022 yang juga merupakan pelajar Maktab Rendah Sains Mara(MRSM) Kuala Terengganu catat keputusan cemerlang 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) 2020.

Selain terus cemerlang melahirkan atlet-atlet pelapis kebangsaan berkualiti, Majlis Sukan Negeri Terengganu(MSNT) juga turut mencipta penanda aras baharu melalui Program Kecemerlangan Akademik yang telah dimulakan sejak 2010.

Program yang telah terbukti berjaya juga turut menyediakan bantuan persekolahan atlet termasuk biasiswa sukan, bantuan yuran asrama serta bantuan yuran tuisyen kepada semua atlet yang bernaung di bawah majlis sukan negeri ini.

Terkini, 19 atlet yang merupakan atlet program persiapan di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) berjaya melakar keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM 2020). Pencapaian ini juga sekaligus memperbaiki rekod-rekod terdahulu pencapaian akademik di kalangan atlet-atlet negeri Terengganu ini. Untuk rekod, seramai 181 atlet MSNT menduduki peperiksaan SPM 2020 yang lalu.

Perkembangan ini disahkan oleh Pengarah MSNT, Ahmad Shahrizal di mana menjelaskan pencapaian itu jauh lebih baik berbanding keputusan SPM 2019 walaupun situasi pandemik COVID-19 menambah beban buat para atlet untuk memberi fokus pada proses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dan latihan sukan.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu – Ahmad Shahrizal Yahaya

“Pelbagai program telah dilaksanakan oleh Majlis Sukan Negeri Terengganu untuk memastikan kejayaan atlet di dalam bidang akademik. Antara program yang telah dilaksanakan iaitu biasiswa atlet, program kelas tambahan kepada atlet dan juga laluan mudah ke pusat pengajian tinggi. Kami juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa atlet, Jabatan Pendidikan Negeri, pihak sekolah dan guru-guru dan mereka-mereka yang terlibat dalam menjayakan atlet SUKMA negeri Terengganu.” ujar Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu Ahmad Shahrizal Yahaya.

Mohamad Syazwan Al Afif Mohammad Syawal mencatatkan keputusan paling cemerlang dengan pencapaian 9A diikuti oleh atlet angkat berat, Siti Sofia Sofianti, atlet kanu Muhammad Mustaqim Zulkarnain dan atlet bola tampar Nik Muhammad Zulhilmi Mat Ali dengan masing-masing memperolehi keputusan 8A. Manakala selebihnya memperolehi keputusan 6A dan 5A.

Mohamad Syazwan Al-Afif bin Mohamad Sawal merupakan atlet ragbi Terengganu skuad SUKMA 2022 yang juga merupakan pelajar Maktab Rendah Sains Mara(MRSM) Kuala Terengganu catat keputusan cemerlang 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) 2020.

“Sudah tentu terima kasih kepada kedua ibu bapa saya dan guru-guru saya kerana memberi kepercayaan untuk saya berusaha sebagai atlet sepenuh masa. Kepercayaan ini saya tebus dengan keputusan SPM saya ini.

“Saya sebagai atlet ragbi yang kini dalam persiapan ke SUKMA berharap dengan kejayaan ini dapat menjadi contoh kepada adik-adik di luar sana. Sukan tidak akan mengagalkan kita dalam akademik. Begitu juga dengan atlet-atlet profesional di luar sana yang mementingkan akademik demi masa depan mereka.

“Sememangnya ianya satu cabaran buat saya sebagai atlet ragbi untuk membahagikan masa saya dengan program latihan sepenuh masa dan pembelajaran. Tambahan pula dengan pembelajaran di rumah sewaktu pandemik COVID-19 ini ianya bukan satu perkara mudah untuk saya menguasai sesuatu mata pelajaran.” berkata Mohamad Syazwan Al-Afif Mohamad Sawal setelah dihubungi PenyuSukan.com

Bagi kategori sukan berpasukan, atlet ragbi mencatatkan pelajar cemerlang paling ramai dengan seorang pelajar berkeputusan 9A, 2 pelajar berkeputsan 7A, seorang 6A dan selebihnya 5A.

Sebanyak 8 insentif kelebihan menjadi atlet Terengganu yang ditawarkan oleh Majlis Sukan Negeri Terengganu meliputi elaun bulanan latihan, program akademik sehingga skim hadiah kecemerlangan di peringkat tertinggi.

SENARAI PENUH ATLET TERENGGANU CEMERLANG SPM 2020

Mohamad Syazwan Al-Afif Mohammad Syawal (Ragbi) – 9A
Siti Sofia Sofianti Salim (Angkat Berat) – 8A
Muhammad Mustaqim Zulkarnain (Kanu) – 8A
Nik Muhammad Zulhilmi Mat Ali (Bola Tampar) – 8A
Nur Afiqah Ahmad Radzi (Angkat Berat) – 7A
Aqil Fiqri Fakhrurrazi (Ragbi) – 7A
Muhammad Firdaus Alija (Ragbi ) – 7A
Nur Farisha Mohd Fauzi (Silat) – 7A
Nurul Najwa Izzati Muhaizan (Boling Padang) – 7A
Ahmad Zaeem Fitry Awang (Ragbi) – 6A
Muhammad Amiruddin Zulkifli (Memanah) – 6A
Daniel Ikhwan Mohamad (Silat) – 6A
Nurul Huda Nadhirah Yusri (Bola Jaring) – 6A
Muhammad Fahmi Mohd Jebri (Bola Tampar ) – 6A
Mohammad Izham Mustaqim Zarawi (Bola Sepak) – 6A
Muhammad Ubaidillah Shamsul Fazili (Bola Sepak) – 6A
Muhammad Zakaria Mohd Zain (Ragbi) – 5A
Suhada Shamsudin (Ragbi) – 5A
Nur Sabrina Izzati Sadong (Bola Tampar) – 5A

RAGBI – ATLET SUKAN BERPASUKAN PALING RAMAI CEMERLANG SPM 2020
Mohamad Syazwan Al-Afif Mohammad Syawal (Ragbi) – 9A
Aqil Fiqri Fakhrurrazi (Ragbi) – 7A
Muhammad Firdaus Alija (Ragbi ) – 7A
Ahmad Zaeem Fitry Awang (Ragbi) – 6A
Muhammad Zakaria Mohd Zain (Ragbi) – 5A
Suhada Shamsudin (Ragbi) – 5A

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

june, 2024

02junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Korea Selatan vs Malaysia

02jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs AKADEMI HOKI MBPJ

08junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: Malaysia vs Hong Kong

09jun5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ THUNDERBOLTS

21junalldayKejuaraan Ragbi Asia 15s (Lelaki) 2024: UAE vs Malaysia

29jun8:00 pm10:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: AKHIR

X