SUKMA2018: Terengganu Sampaikan RM995,000 Insentif ‘Win Back Mission’

Majlis Penyampaian Insentif SUKMA XIX Perak 2018 yang telah berlansung di Dewan Arena, Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu Gong Badak, Kuala Nerus pada 23 Oktober 2018. Kredit Foto - Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI)
Majlis Penyampaian Insentif SUKMA XIX Perak 2018 yang telah berlansung di Dewan Arena, Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu Gong Badak, Kuala Nerus pada 23 Oktober 2018. Kredit Foto – Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI)

Kejayaan kontijen Terengganu Hanelang untuk muncul juara di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 mendapat penghargaan dari pihak kerajaan negeri ini setelah menerima ganjaran berjumlah RM995,000 dalam satu majlis yang disempurnakan oleh Menteri Besar YAB. Dr. Ahmad Samsuri bin Mokhtar. Majlis telah berlansung dengan jayanya bertempat di Dewan Arena, Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu Gong Badak, Kuala Nerus pada 23 Oktober 2018 turut dihadiri oleh pegawai-pegawai tertinggi kerajaan negeri Terengganu.

Menteri Besar Terengganu; Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar(empat dari kanan) turut hadir ke majlis penutupan temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 ini untuk meraikan kejayaan kontijen negeri ini merampas kembali kejuaraan keseluruhan penganjuran SUKMA. Kredit foto - Majlis Sukan Negeri Terengganu.
Menteri Besar Terengganu; Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar(empat dari kanan) turut hadir ke majlis penutupan temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 ini untuk meraikan kejayaan kontijen negeri ini merampas kembali kejuaraan keseluruhan penganjuran SUKMA. Kredit foto – Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Menteri Besar, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar menzahirkan tanda terima kasih kepada seluruh pihak khususnya ahli-ahli yang berhormat, pegawai-pegawai kerajaan, bapa dan jabatan angkat, Majlis Sukan Negeri Terenganu, persatuan-persatuan dan pegawai-pegawai sukan yang telah berganding bahu untuk membantu kontijen Terengganu Hanelang muncul juara. Beliau turut berkata bahawa setiap ahli kontijen selayaknya menerima lebih dari apa yang diterima dari pihak kerajaan negeri hari ini namun nilai tersebut apa yang termampu disediakan buat masa ini.

Pakej umrah merupakan ganjaran bonus telah diberikan kepada Azreen Nabila binti Alias setelah dinobatkan selaku Anugerah Atlet Wanita Terbaik SUKMA XIX Perak 2018 dan juga Nur Aisyah Mohamad Zubir yang dinobatkan sebagai Atlet Paling Cemerlang Terengganu.

Anak jati Kemaman; Nur Aisyah Mohamad Zubir menerima insentif kemenangan berupa wang tunai RM21,000 dan hadiah bonus berupa pakej umrah setelah dinobatkan Atlet Paling Cemerlang Terengganu setelah merangkul 7 pingat emas iaitu kesemua acara berbasikal jalan raya dan trek yang disertai di pentas Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018. Kredit Foto – Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI)

Kedua-dua atlet anak jati negeri Terengganu ini mencipta sensasi di temasya kejohanan SUKMA Perak 2018 di mana Azreen Nabila berjaya memecah rekod kejohanan yang berusia 10 tahun dalam acara 100 meter wanita manakala Nur Aisyah Mohamad Zubir merangkul ke semua pingat emas dalam semua acara berbasikal yang dise

Kejayaan misi ‘Win Back Mission’ merampas kembali kejuaraan kembali mengukir sejarah sukan di negeri ini setelah kali terakhir berbuat sedemikian pada SUKMA edisi ke-15 di tahun 2012. Pada 2008, negeri Terengganu yang menjadi pasukan tuan rumah untuk penganjuran SUKMA edisi ke-12 turut telah berjaya menjadi juara keseluruhan dan sekaligus menjadi kuasa besar pencapaian sukan di dalam negara. Sebanyak 56 pingat emas, 51 pingat perak, 53 pingat gangsa menjadikan keseluruhan 160 pingat telah berjaya dituai sepanjang 15 hari kejohanan yang telah berlansung sekali gus berjaya menafikan kontijen Sarawak yang menjadi penyandang juara keseluruhan pada edisi lalu.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

july, 2024

12julalldayKejohanan Ragbi 7 Sepasukan Kebangsaan (National 7s 2024)

26julalldayPIALA YANG DI PERTUAN MUDA TERENGGANU

26julalldayOlimpik Paris 2024

X