SUKMA 2018 Ragbi: Terengganu Mara Ke Pusingan Suku Akhir

Acara sukan ragbi 7 sepasukan kembali dipertandingkan dalam temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 setelah kali terakhir dipertandingkan dalam SUKMA KL 2013 edisi ke-16. Kredit – SUKMA2018.perak.gov.my
Acara sukan ragbi 7 sepasukan kembali dipertandingkan dalam temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 setelah kali terakhir dipertandingkan dalam SUKMA KL 2013 edisi ke-16. Kredit – SUKMA2018.perak.gov.my

Pasukan ragbi lelaki dan wanita Terengganu kini layak untuk mara ke pusingan suku akhir kejohanan di pentas temasya Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 setelah seharian berentap hebat di hari pertama kejohanan. Pada perlawanan pembukaan kontijen Terengganu Hanelang bagi sukan ragbi ini telah didahului oleh pasukan wanita yang berjaya mengikat Johor untuk memperolehi keputusan seri 05-05. Manakala pasukan lelaki tewas tipis kepada penyandang juara temasya SUKMA iaitu Kelantan berkesudahan 17-19.

Pasukan lelaki negeri ini yang beraksi dalam kumpulan A bersama dengan pasukan negeri Kelantan kini layak untuk mara ke pusingan seterusnya manakala Johor dan Melaka terkandas di dalam kumpulan ini. Skuad lelaki Terengganu Hanelang yang beraksi dalam kumpulan maut di peringkat kumpulan ini telah mencatatkan 2 kemenangan dan 1 kekalahan dalam aksi 3 perlawanan di hari pertama kejohanan. Untuk rekod, pasukan negeri Kelantan merupakan penyandang juara bagi temasya ini setelah kali terakhir acara ini dipertandingkan pada tahun 2013 di Bukit Jalil, Kuala Lumpur. Pasukan Kelantan juga merupakan di antara disebut menjadi pasukan pilihan untuk mara ke pusingan akhir kejohanan temasya kali ini.

Berbeza dengan skuad wanita Terengganu Hanelang di mana rezeki masih berpihak ditangan mereka untuk mara ke pusingan seterusnya mereka setelah mencatatkan keputusan seri dan tewas dalam 2 perlawanan peringkat kumpulan. Namun mereka harus bekeje keras dan memperbaiki segala kesilapan mereka demi memastikan misi mereka pulang dengan pingat tercapai. Pasukan ini dilihat mampu untuk membuktikan prestasi sebenar mereka setelah berjaya memberi tekanan kepada pasukan Johor dalam aksi perlawanan pembukaan mereka di mana pasukan wanita Johor turut menjadi sebutan sebagai pasukan wanita pilihan kejohanan memandangkan persiapan yang telah dilakukan. Namun rezeki sekadar mampu untuk mengikat perlawanan berkeputusan seri 05-05.

Perlawanan pusingan kedua peringkat suku akhir yang berlansung pada hari kedua kejohanan ini, pasukan lelaki dijadualkan untuk bertemu Perlis manakala pasukan wanita akan berentap bersama Selangor.

 

Hari Ke-2 Acara Sukan Ragbi Sukan Malaysia(SUKMA) Perak 2018 edisi ke-19 (16 Sept | Ahad)

Suku Akhir (Wanita)
Suku Akhir 1: Sabah vs W. Persekutuan
Suku Akhir 2: Perak vs Johor
Suku Akhir 3: Sarawak vs Kedah
Suku Akhir 4: Selangor vs Terengganu

Separuh Akhir (Wanita)
Separuh Akhir 1 vs Separuh Akhir 2
Separuh Akhir 3 bs Separuh Akhir 4

Suku Akhir (Lelaki)
Suku Akhir 1 : Terengganu vs Perlis
Suku Akhir 2 : W. Persekutuan vs Kedah
Suku Akhir 3 : Negeri Sembilan vs Selangor
Suku Akhir 4 : Perak vs Kelantan

Separuh Akhir (Lelaki)
Menang Separuh Akhir 1 vs Menang Separuh Akhir 2
Menang Separuh Akhir 3 bs Menang Separuh Akhir 4

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X