Skuad Ragbi Terengganu Terima Suntikan RM 5k

Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia merangkap YDP Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Mohamad(kiri) menerima replika sumbangan wang tunai sebanyak RM 5,000.00 daripada Tuan Haji Alias Harun selaku bapa angkat sukan ragbi negeri Terengganu dalam satu majlis yang telah berlangsung di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu pada 8 September 2020. Kredit Foto – Facebook.com/MSNTerengganu

Skuad ragbi lelaki dan wanita Terengganu yang kini dalam persediaan ke pentas temasya Sukan Malaysia Edisi Ke-20 (SUKMA Johor 2020) mendapat suntikan moral setelah menerima sumbangan wang tunai sebanyak RM lima ribu ringgit. Inisiatif ini dilihat tepat pada waktunya memandangkan pasukan ragbi negeri ini kian menghampiri fasa-fasa terakhir program latihan yang kini berbaki kurang 6 bulan sebelum penganjuran nanti.

Sumbangan yang disampaikan oleh bapa angkat sukan ragbi iaitu Tuan Haji Alias Harun dalam satu majlis ringkas bersama jabatan angkat dan barisan kepimpinan Persatuan Ragbi Negeri Terengganu untuk meraikan kesungguhan atlet-atlet muda ragbi negeri ini. Turut hadir adalah Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Encik Ibni Amin Busu bersama Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia merangkap YDP Persatuan Ragbi Negeri Terengganu Amir Amri Mohamad yang menyempurnakan majlis ini.

Tuan Haji Alias Harun yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rantau Abang turut menzahirkan ingin menghadiahkan pungutan pingat emas nanti kepada Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu; Ibni Amin Busu yang bakal menamatkan perkhidmatannya sejurus SUKMA Johor 2020 menutup tirai.

“Yang paling saya bangga ialah pasukan wanita tahun ini fully anak Terengganu. Ini satu kebanggaan kepada negeri Terengganu dan saya ucap tahniah lah kepada MSNT terutama sekali kepada pengarah dan presiden ragbi kerana mengambil langkah persediaan awal untuk kita menterjemahkan bahawa anak Terengganu memang mampu untuk berada dalam apa sahaja arena kesukanan ini.”; ujar Bapa Angkat Sukan Ragbi Tuan Haji Alias Harun kepada PenyuSukan.com

“Kami amat berterima kasih bagi pihak pasukan ragbi lelaki dan perempuan SUKMA 2020 dan sumbangan ini insyAllah akan menjadi satu motivasi kepada pemain-pemain untuk lebih giat menjalani persiapan SUKMA tahun depan. InsyAllah kami akan gunakan sumbangan ini untuk membeli keperluan-keperluan pasukan terutamanya makanan tambahan dan beberapa peralatan asas untuk setiap atlet.”; berkata Izaimi Zainuddin selaku ketua jurulatih yang telah membentuk skuad ragbi ke pentas SUKMA sejak 2017.

Manakala atlet ragbi wanita, Puteri Nurfatihah Abdul Rahman turut menzahirkan tanda terima kasih di atas keprihatinan bapa angkat kepada ke semua ahli pasukan. Beliau yang akan membuat penampilan pertama dan terakhir bersama pasukan di pentas SUKMA Johor nanti berazam sepenuhnya untuk membantu pasukan membawa pulang pingat.

Untuk rekod, pada penampilan SUKMA Perak 2018 lalu skuad ragbi lelaki Terengganu berjaya mara ke pusingan akhir dengan merangkul pingat perak setelah dinafikan oleh Kelantan. Manakala pasukan ragbi wanita yang pertama kali beraksi di pentas SUKMA mengutip pengalaman penuh bermakna walaupun pulang tanpa sebarang kutipan pingat.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

may, 2024

02mayalldaySEA 7's Singapore 2024

22mayalldayKejohanan Lawn Bowls Terbuka Fours Terengganu

24may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSTMI THUNDERBOLTS

26may5:00 pm2:42 pmLIGA HOKI REMAJA MALAYSIA 2024: SMIDIN-MSNT vs SSBJ JUNIOR

X