Sah! 3 Sukan Digugurkan Pada SUKMA 2018

“Kerajaan negeri hanya pelaksana kepada penganjuran sukan dwitahunan itu dan tidak boleh menyenaraikan acara sukan sesuka hati,” ujar Datuk Shahrul Zaman Yahaya. Kredit Foto – Facebook.com/shahrulzamanyahya

Kontroversi yang melanda sukan sepak takraw, angkat berat dan taekwondo setelah digugurkan dalam senarai sukan teras Majlis Sukan Negara (MSN) akhirnya terjawab apabila disahkan tidak akan dipertandingkan di temasya Sukan Malaysia(SUKMA) 2018 nanti. Keputusan untuk tidak dipertandingkan dalam temasya dwitahunan itu telah disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan Negeri Perak, Dato’ Shahrul Zaman Yahya kepada pemberita.

Perak yang akan mengalas tugas selaku penganjur SUKMA 2018 Ke-19 terpaksa akur dengan arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Belia dan Sukan atau Majlis Sukan Negara (MSN) walaupun tuan rumah mempunyai pilihan untuk menyenaraikannya sukan yang digugurkan ke dalam 10 sukan pilihan.

Walaupun sukan-sukan yang digugurkan itu telah disenarai awal dalam perancangan persedian venue mengikut daerah sebelum ini, kerajaan negeri Perak akan berusaha mengantikan sukan yang akan dipertandingkan tanpa perubahan kepada daerah yang menjadi venue.

“Kerajaan negeri hanya pelaksana kepada penganjuran sukan dwitahunan itu dan tidak boleh menyenaraikan acara sukan sesuka hati,” ujar Datuk Shahrul Zaman Yahaya kepada pemberita.

Keputusan ini juga turut disampaikan dalam kenyataan media oleh ketua pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Dato’ Ahmad Shapawi Ismail yang dipaparkan di laman web http://www.nsc.gov.my bertarikh 12 Disember 2017.

SUKMA XXI SARAWAK 2024
17-24 OGOS 2024

KAJI SELIDIK

Pendapat anda tentang PenyuSukan.com?

SUMBANGAN

SUMBANGAN IKHLAS BAGI MENAMPUNG KOS OPERASI MENYAMPAIKAN BERITA SUKAN SEGENAP NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN.

april, 2024

No Events

X